Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś po japońsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na marynatę

sos sojowy 4 łyżki
sok z cytryny 1/2 cytryny
rozmaryn świeży 1 gałązka
tymianek posiekany 1/2 łyżeczki
mięta liście 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa 2 łyżki

Na rybę i makaron

łosoś filet 2 szt po 300g
makaron pszenno-gryczany japoński 150 g
imbir w zalewie 1 łyżka
sos sojowy 3 łyżki
groszek mrożony 1 szklanka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kostka Kucharek 1 szt
woda 200 ml
sos chili 1/2 łyżeczki
ocet ryżowy 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś po japońsku

Kroki postępowania

1
Wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno pokroić. Do naszynia wcisnąć sok z połowy cytryny, dodać zioła i przyprawy, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać
Krok 1 - Łosoś po japońsku foto
2
Filet z łososia umyć, osuszyć i umieśćić w naczyniu żaroodpornym. Zalać łososia marynata. Przykryć naczynie folią spożywcza i marynować wstawić do lodóki na conajmniej godzinę. Kiedy łosoś jest już zamarynowany piec rybę w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 min. 5 min przed końcem pieczenia w piekarniku włączyć funkcję grilla.
Krok 2 - Łosoś po japońsku foto
3
Makaron chiński ugotować w osolonej wodzie. Należy bardzo pilnować tego makaronu, bo gotuje się bardzo szybko, a będzie dochodził jeszcze na patelni. Najlepiej żeby był al'dent
Krok 3 - Łosoś po japońsku foto
4
Kiedy makaron jest gotowy wrzucamy go na patelnię z oliwą z oliwek, następnie dodajemy mrożony groszek i chwilę podsmażamy aż groszek się rozmrozi.
Krok 4 - Łosoś po japońsku foto
5
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wody, dodajemy do tego sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz ,imbir mielony , sos chilli i resztę przypraw-dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dolewamy do makaronu z groszkiem i smażymy aż odparuje. Na końcu dodajemy młody imbir i z makaronem, posypujemy natką pietruszki. Upieczonego łososia podajemy polanego resztką marynaty pozostałą z pieczenia makaronem i cząstkami cytryn. Smacznego
Krok 5 - Łosoś po japońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak