Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratatuja zapiekana (ratatouille )

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cebula 2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
pomidor 2 sztuki
olej 1/3 szklanki
czosnek 1 ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Porada

Danie można posypać też lekko parmezanem

Przepis i sposób przygotowania na: Ratatuja zapiekana (ratatouille )

Wszystkie warzywa musimy umyć i pokroić w plasterki o grubości 4-5 mm (cebule i ziemniaki wcześniej trzeba obrać)
W naczyniu do zapiekania układamy na przemian plasterki warzyw.
Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy nią warzywa ułożone w formie. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 30 minut. (w zależności od piekarnika można przedłużyć czas zapiekania jeśli np. ziemniaki będą jeszcze twarde)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jasko_John 12.07.2018 16:27
Do kitu ten przepis. Nawet po 2 godzinach pieczenia wychodzi surowe, a nie ma gorszej i niebezpieczniejszej rzeczy niż surowy bakłażan i ziemniak!!!!! Dopiero po 3 godzinie wychodzi jadalne, ale cukinia jest już rozgotowana, nie wspominając już o pomidorach. Przykro mi pomimo wielu chęci i pozytywnego podejścia wyszło nawet smaczne, ale nie tak jak na zdjęciu!
Ela15 04.12.2016 11:38
wygląda bardzo kusząco
Wiktoria29 03.11.2016 12:03
dziękuje.....
Wiktoria29 03.11.2016 12:03
dziękuje....
Patrycja33 01.10.2016 09:00
smakowicie wyglada:-)
pestka 26.09.2016 12:03
wygląda pięknie i smacznie
AZgotuj 15.09.2016 14:44
mogę co dzień takie danie mieć na stole i się nie znudzi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak