Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto pomidorowe z ziołami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1,5 szklanki
woda 0,75 litra
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
cebula 1 sztuka
tymianek 1 garść
bazylia świeża 1 graść
parmezan starty 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Zamiast wywaru z wody i koncentratu często do takiego risotto używam zupy pomidorowej, która została mi z obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto pomidorowe z ziołami

Koncentrat rozrabiamy z wodą aby powstał pomidorowy wywar. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.
Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.
Następnie na patelnię wlewamy trochę pomidorowego wywaru tak aby pokrył ryż. Całość cały czas mieszamy, ponieważ ryż łatwo się przypala.
Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję wywaru i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente
Pod koniec smażenia do ryżu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną świeżą bazylię oraz tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.09.2016 22:44
ładnie podane
iziona 15.09.2016 19:04
Bardzo apetyczne
Wiktoria29 15.09.2016 09:54
dziękuję....
Wiktoria29 15.09.2016 09:54
dziękuję....
Iwusia 14.09.2016 23:51
smaczna ta Twoja kolacja
pestka 14.09.2016 16:22
smaczna kolacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak