Doradca Smaku VII: Makaron z ziołami, odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Makaron z ziołami, odc. 12

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron rurki

    250 g
  • brokuł

    1/4 główki
  • cukinia

    2 sztuki (średnie)
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    250 g
  • cebula

    1 sztuka (duża)
  • fasolka szparagowa

    100 g (zblanszowanej)
  • olej słonecznikowy

  • oliwa

  • bazylia świeża

    kilka listków do dekoracji
  • Lubczyk Prymat

  • majeranek Prymat

  • rozmaryn Prymat

  • przyprawa do dań z makaronu

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Makaron z ziołami, odc. 12 foto
Brokuł i cukinie kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i doprawiamy do smaku lubczykiem. Cebule kroimy w piórka, dodajemy na patelnię i doprawiamy majerankiem.

Pomidory kroimy na połówki, a fasolkę na mniejsze kawałki i przekładamy do smażących się warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Makaron z ziołami, odc. 12 foto
Makaron gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Gdy będzie al dente, odcedzamy i przekładamy do warzyw na patelni. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawą do makaronu i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Makaron z ziołami, odc. 12 foto
Przekładamy na talerze. Każdą porcję skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy listkami bazylii.
Doradca Smaku
Blanszowanie warzyw polega na zanurzeniu ich w gorącej wodze na 1-2 minut, a następnie przełożeniu do wody zimnej, może być też z lodem, na 2-3 minut. Dzięki blanszowaniu warzywa stają się miększe i zachowują piękny kolor i wartości odżywcze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.09.2017 10:24
smaczny makaronik : )

jejkuchnia

22.09.2017 07:35
Pychaaaa, mogę jeść codziennie makarony!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat