Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z grilla marynowana w piwie

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Karkówka marynowana w piwie z grilla jest smaczna. Mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć, jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe.

Składniki:

Lista składników:

karkówka wieprzowa 1,20 kilograma

Marynata z piwa:

cebula czerwona 0,5 sztuki
czosnek 5 ząbków
piwo 1 szklanka
musztarda 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 0,5 łyżeczki
cukier brązowy 0,5 łyżeczki
czubrica czerwona 1 łyżeczka
rozmaryn 1 gałązka
kolendra mielona 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 liście
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Porada

Mięso marynowane i przechowywane w lodówce, przed wrzuceniem na ruszt powinno uzyskać temperaturę pokojową (otoczenia). Nie jest wskazane kładzenie zimnego mięsa na rozgrzany grill.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z grilla marynowana w piwie

Karkówka marynowana w piwie ma wyjątkowy smak, właśnie dzięki marynacie. Marynowanie mięsa w piwie, dodaje mięsu dodatkowe smaki i aromaty. Karkówka staje się miękka i soczysta. 

Kroki postępowania

1
Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.
Krok 1 - Karkówka z grilla marynowana w piwie foto
2

Przygotowuję marynatę: ziarna pieprzu kolorowego, cukier brązowy, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski. 

Krok 2 - Karkówka z grilla marynowana w piwie foto
3

Wlewam do miski piwo (powoli), dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę, dodaję zmiażdżony oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie. 

Krok 3 - Karkówka z grilla marynowana w piwie foto
4

Maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.

Krok 4 - Karkówka z grilla marynowana w piwie foto
5

Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste. Podaję z sosem barbecue.

Smacznego!

Przepis na podstawowy sos barbecue

Krok 5 - Karkówka z grilla marynowana w piwie foto

Marynowanie na zimno, na przykład w piwie, powinno trwać kilka godzin. Piwo łączy się z ziołami, musztardą i w ten sposób powstaje piwna marynata do karkówki. Marynowanie na zimno nie powoduje zmiany struktury białek mięśniowych, ale pozwala na wchłonięcie się smaków z marynaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NataliaModrzejewska 19.08.2020 19:02
Dzięki za przepis! Do swojej marynaty wykrozystałam perłę miodową i fajnie wyszło. Karkóweczka rozpływała się w ustach.
paniusiaewa 09.01.2017 12:34
Karkówka w każdej wersji jest dobra na grilla.
olkaaa 02.09.2016 21:41
też taką robię
Janina 02.09.2016 19:52
Wspaniałe mięsko;))
noninka77 02.09.2016 15:59
Coś pysznego :)
Futka 02.09.2016 14:30
Pyszna karkóweczka :)
Małgorzata92 02.09.2016 14:02
Pyszności :)
norweska20 02.09.2016 13:45
chętnie bym zjadła
kd045 02.09.2016 13:04
ostatnie chwile z grillem ;]
Wacław 02.09.2016 11:54
pyszna karkóweczka :-)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.09.2016 11:20
Chętnie bym taką zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak