Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z rozmarynem i cytryną
Karkówka z rozmarynem oraz grillowaną cytryną to świetna odmiana od tradycyjnego kotleta z karkówki. Rozmaryn i cytryna to sprawdzony, niezwykle aromatyczny duet, który świetnie pasuje do mięsa wieprzowego.
Przygotowanie mięsa:
Mięso umyć i pokroić na 4 plastry każdy po około 150 gramów. Tak przygotowane plastry karkówki przełożyć do większej miski.
Przygotowanie marynaty:
Cytrynę (1) sparzyć i wycisnąć sok. Skórkę zetrzeć na drobnym oczku tarki. Gałązki rozmarynu drobno posiekać.
Do miski wlać oliwę i połączyć ją z sokiem i skórką z cytryny, Przyprawą do karkówki, posiekanym rozmarynem, przeciśniętym czosnkiem oraz solą.
Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso z obu stron. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na 10-12 h.
Grillowanie karkówki z rozmarynem:
Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty (marynatę zachować) i przełożyć na rozgrzany ruszt. Grillować po kilka minut z każdej strony, na preferowany rodzaj wysmażenia mięsa.
Cytrynę przekroić na pół, skropić pozostałą marynatą i również grillować* przez ok. 3-5 minut. Tak przygotowaną cytryną skropić kotlety z karkówki bezpośrednio przez podaniem.
* Przekrojoną cytrynę należy kłaść na grillu przeciętą stroną do ognia.