Karkówka z rozmarynem i cytryną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Soczysta porcja grillowanego mięsa idealna na obiad lub spotkanie ze znajomymi, a do tego ulubione dodatki. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • karkówka wieprzowa

    4 plastry

Dodatkowo:

  • rozmaryn świeży

    3 gałązki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • cytryna

    2 sztuki
  • Karkówka z grilla Prymat

    3-4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    ok. 0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa:

Mięso umyć i pokroić na 4 plastry każdy po około 150 gramów. Tak przygotowane plastry karkówki przełożyć do większej miski.

Przygotowanie marynaty:

Cytrynę (1) sparzyć i wycisnąć sok. Skórkę zetrzeć na drobnym oczku tarki. Gałązki rozmarynu drobno posiekać.

Do miski wlać oliwę i połączyć ją z sokiem i skórką z cytryny, Przyprawą do karkówki, posiekanym rozmarynem, przeciśniętym czosnkiem oraz solą.

Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso z obu stron. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na 10-12 h. 

Smażenie mięsa: 

Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty (marynatę zachować) i przełożyć na rozgrzany ruszt. Grillować po kilka minut z każdej strony, na preferowany rodzaj wysmażenia mięsa. 

Cytrynę przekroić na pół, skropić pozostałą marynatą i również grillować* przez ok. 3-5 minut. Tak przygotowaną cytryną skropić kotlety z karkówki bezpośrednio przez podaniem. 

 

* Przekrojoną cytrynę należy kłaść na grillu przeciętą stroną do ognia. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat