Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serce wieprzowe

    2 szt.
  • pieczarki

    kilka sztuk
  • cebula

    1 szt.
  • kasza gryczana

    2 torebki
  • śliwki suszone

    kilka sztuk
  • olej słonecznikowy

  • liść laurowy

  • papryka ostra mielona

  • przyprawa do gulaszu

  • Sos pieczeniowy ciemny

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Oczyszczamy serca z błon i tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy olej. Śliwki i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Zostawiamy 2 ładne kapelusze do dekoracji potrawy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Wkładamy mięso na rozgrzaną patelnię wraz z dwoma kapeluszami pieczarek. Do miseczki wsypujemy sos pieczeniowy, zalewamy zimną wodą i mieszamy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy kilka liści laurowych, wsypujemy kaszę. Z patelni wyjmujemy kapelusze pieczarek do dekoracji, wsypujemy cebulę i pokrojone pieczarki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę i 2 liście laurowe, całość podsmażamy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Do garnka z kaszą wlewamy wodę (wg proporcji 1 część kaszy na 1,6 części wody). Dodajemy sól i pieprz, gotujemy w niskiej temperaturze około 12 minut (nie mieszamy). Do patelni z mięsem, cebulą i pieczarkami dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy około 40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i kroimy w plasterki, podajemy z kaszą i sosem, udekorowane kapeluszami pieczarek oraz świeżymi śliwkami.
Doradca Smaku
Aby zaoszczędzić czas serca wieprzowe można ugotować dzień wcześniej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat