Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

serce wieprzowe
2 szt.
pieczarki
kilka sztuk
cebula
1 szt.
kasza gryczana
2 torebki
śliwki suszone
kilka sztuk
olej słonecznikowy
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
Sos pieczeniowy ciemny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat

Porada

Aby zaoszczędzić czas serca wieprzowe można ugotować dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Kroki postępowania

1
Oczyszczamy serca z błon i tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy olej. Śliwki i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Zostawiamy 2 ładne kapelusze do dekoracji potrawy.
Krok 1 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
2
Wkładamy mięso na rozgrzaną patelnię wraz z dwoma kapeluszami pieczarek. Do miseczki wsypujemy sos pieczeniowy, zalewamy zimną wodą i mieszamy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy kilka liści laurowych, wsypujemy kaszę. Z patelni wyjmujemy kapelusze pieczarek do dekoracji, wsypujemy cebulę i pokrojone pieczarki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
3
Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę i 2 liście laurowe, całość podsmażamy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
4
Do garnka z kaszą wlewamy wodę (wg proporcji 1 część kaszy na 1,6 części wody). Dodajemy sól i pieprz, gotujemy w niskiej temperaturze około 12 minut (nie mieszamy). Do patelni z mięsem, cebulą i pieczarkami dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy około 40 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
5
Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i kroimy w plasterki, podajemy z kaszą i sosem, udekorowane kapeluszami pieczarek oraz świeżymi śliwkami.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak