Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serce wieprzowe

    2 szt.
  • pieczarki

    kilka sztuk
  • cebula

    1 szt.
  • kasza gryczana

    2 torebki
  • śliwki suszone

    kilka sztuk
  • olej słonecznikowy

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

  • Sos pieczeniowy ciemny

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Oczyszczamy serca z błon i tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy olej. Śliwki i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Zostawiamy 2 ładne kapelusze do dekoracji potrawy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Wkładamy mięso na rozgrzaną patelnię wraz z dwoma kapeluszami pieczarek. Do miseczki wsypujemy sos pieczeniowy, zalewamy zimną wodą i mieszamy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy kilka liści laurowych, wsypujemy kaszę. Z patelni wyjmujemy kapelusze pieczarek do dekoracji, wsypujemy cebulę i pokrojone pieczarki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę i 2 liście laurowe, całość podsmażamy.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Do garnka z kaszą wlewamy wodę (wg proporcji 1 część kaszy na 1,6 części wody). Dodajemy sól i pieprz, gotujemy w niskiej temperaturze około 12 minut (nie mieszamy). Do patelni z mięsem, cebulą i pieczarkami dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy około 40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką, odc. 33 foto
Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i kroimy w plasterki, podajemy z kaszą i sosem, udekorowane kapeluszami pieczarek oraz świeżymi śliwkami.
Doradca Smaku
Aby zaoszczędzić czas serca wieprzowe można ugotować dzień wcześniej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat