Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe na mące kukurydzianej
Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty tych południowych owoców.
Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy (średnica 22 cm).
Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-55 minut do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.