Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym

Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • banan

    2 szt.
  • jajko

    2 szt.
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    100 g
  • masło

    6 łyżek (rozpuszczone, letnie)
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 łyżeczki

Sos czekoladowo-rozmarynowy

  • śmietana kremówka

    200 ml
  • czekolada gorzka

    300 g
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym foto
Jajka i cukier miksujemy, dodajemy mąkę i nadal miksujemy. Następnie dodajemy masło oraz rodzynki. Ciasto przyprawiamy przyprawą do piernika i dołączamy proszek do pieczenia.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym foto
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do papierowych foremek na przemian z pokrojonymi w plastry bananami.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym foto
Tak przygotowane babeczki pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-200°C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym foto
By przygotować sos, śmietanę należy zagotować z rozmarynem.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym foto
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej przecedzoną śmietanę. Całość doprawić przyprawą do piernika i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 50. Bananowe babeczki z sosem czekoladowym foto
Babeczki lekko ostudzić i podawać z sosem czekoladowo-rozmarynowym udekorowanymi listkami świeżej mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 02.11.2016 10:44
bardzo smaczne babeczki : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat