Różne smakołyki: Miodowe ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • olej słonecznikowy

    300 ml
  • cukier brązowy

    250 g
  • jajko

    4 sztuki
  • miód lipowy

    175 g
  • mąka

    350 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    2 łyżki
  • goździki mielone

    2 łyżki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • marchew

    225 g grubo startej
  • rodzynki

    2 łyżki

Krem

  • serek mascarpone

    550 g
  • skórka pomarańczowa

    4 łyżki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • laska wanilii

    ziarna z 2 lasek

Do posmarowania blachy

  • masło lub margaryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: W dużej misce wymieszać olej, cukier, jajka i miód, następnie dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i przyprawy. Na końcu dodaj marchewkę i rodzynki.

Dwie blachy o wymiarze 20 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto podzielić na pół, przełożyć do blach, wyrównać wierzch i piec 35-40 minut w temperaturze 180°C, aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić upieczone ciasta na około 10 minut, a następnie wyjąć z blachy i wystudzić.

Krem: wszystkie składniki kremu ubić mikserem, aż będzie gładki. Połową kremu połączyć ze sobą oba placki, a resztą posmarować wierzch i boki ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:39
Bosko wygląda, pomimo tego, że marchewka nieco mnie zniechęca, to chętnie bym spróbowała. :)
Stenka 07.03.2017 17:29
warto zrobić
aguska23 12.02.2016 21:18
rewelacja w zyciu nie probowalam ale sie skusze
endzi 05.02.2016 10:11
Uwielbiam ciasta marchewkowe! to wyglada rewelacyjnie!
Wiktoria29 23.12.2015 22:06
świetne ciasto
Franciszek 23.12.2015 18:41
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat