Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i grzybami
Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).
Następnie wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
W międzyczasie przygotować farsz.
Ugotowaną kapustę (z listkami laurowymi i zielem angielskim) mocno odcisnąć i posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać drobno pokrojone grzyby.
Suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników.
Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem
(Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej).
Gotowy farsz nakładać na naleśniki.
Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) .
Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym z mlekiem) i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z każdej strony na złoty kolor).