Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane na trzy sposoby
Jajka ugotowałem na twardo. Zahartowałem zimną wodą, odcedziłem, obrałem. Przekroiłem wzdłuż na pół, delikatnie wyjąłem żółtka, które rozdrobniłem widelcem.
Pomidora sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem cały miękki środek. Twardy miąższ pokroiłem w drobną kostkę.
Mozzarellę odsączyłem z zalewy, posiekałem w bardzo drobną kostkę. Dodałem do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziałem białka jaj.
Farsz z łososiem:
Jajka po ugotowaniu na twardo, obrałem, przekroiłem na pół i wyjąłem żółtka.
Łososia pokroiłem na drobne kawałeczki. Żółtko rozdrobniłem widelcem. Serek wymieszałem z majonezem i szczypiorkiem, dodałem żółtka i łososia, wymieszałem. Farszem napełniłem wydrążone biała, oprószyłem mieloną papryką i natką pietruszki.
Farsz z awokado:
Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem na dużym ogniu, ugotowałem.
Z jajek wyciąłem mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekałem w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowałem do wypełnienia farszem.
Czosnek i cebulkę oprószyłem solą. Awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, wyjąłem miąższ i pokroiłem go w kosteczkę. Oprószyłem solą, pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
W miseczce delikatnie połączyłem wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyłem w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyłem na półmisku. Udekorowałem zieleniną. Podałem z majonezem jogurtowym.