Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na 6 kanapek

łosoś wędzony 250 g
bakłażan 1
pomidory bez skóry 3
ogórek zielony 1
szalotka 1
rzodkiewka 4-5
serek śmietankowy 2 opakowania
krążki serowe do grillowania i smażenia 1 opakowanie
pieczywo (jasne, ciemne, tostowe)
mix sałat
oliwa
ogóreczki konserwowe 8 sztuk Smak

Do smaku

Papryka słodka mielona Prymat
Kminek mielony Prymat
oregano
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22

Kroki postępowania

1
Szalotkę kroimy w kostkę. Ogórek kroimy na pół, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Z dwóch pomidorów usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Łososia kroimy w drobną kostkę. Jeżeli ma skórę to wcześniej usuwamy ją. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, a potem w plasterki. Ogóreczki konserwowe kroimy w kostkę. Do dekoracji odkładamy kilka plasterków ogórka i rzodkiewki.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
2
Do jednego serka śmietankowego dodajemy pokrojone pomidory i ogórki oraz połowę pokrojonego łososia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i mieszamy. Do drugiego serka dodajemy szalotkę, rzodkiewkę i ogóreczki konserwowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i oregano.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
3
Bakłażan kroimy na grube plasterki. Możemy za pomocą metalowego ringu wyciąć z nich równe okręgi. Smażymy na małym ogniu na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i kminkiem. Pozostałego pomidora kroimy na plastry i smażymy na patelni obok bakłażana. Doprawiamy solą.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
4
Krążki serowe kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z obu stron. Kromki chleba pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min, aż się zrumienią. Upieczone możemy wyciąć ringami w kształt koła.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
5
Na grzanki dodajemy przygotowane dodatki. Część grzanek smarujemy przygotowanymi pastami, a na wierzchu kładziemy plastry rzodkiewek, ogórka i pozostałą część łososia. Na inne kładziemy kolejno usmażony plaster pomidora, bakłażana i krążki serowe. Na krążkach możemy położyć żurawinę.
Podajemy z mieszanką ulubionych sałat.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak