Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 6 kanapek

  • łosoś wędzony

    250 g
  • bakłażan

    1
  • pomidory bez skóry

    3
  • ogórek zielony

    1
  • szalotka

    1
  • rzodkiewka

    4-5
  • serek śmietankowy

    2 opakowania
  • krążki serowe do grillowania i smażenia

    1 opakowanie
  • pieczywo

    (jasne, ciemne, tostowe)
  • mix sałat

  • oliwa

  • ogóreczki konserwowe

    8 sztuk Smak

Do smaku

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • oregano

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
Szalotkę kroimy w kostkę. Ogórek kroimy na pół, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Z dwóch pomidorów usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Łososia kroimy w drobną kostkę. Jeżeli ma skórę to wcześniej usuwamy ją. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, a potem w plasterki. Ogóreczki konserwowe kroimy w kostkę. Do dekoracji odkładamy kilka plasterków ogórka i rzodkiewki.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
Do jednego serka śmietankowego dodajemy pokrojone pomidory i ogórki oraz połowę pokrojonego łososia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i mieszamy. Do drugiego serka dodajemy szalotkę, rzodkiewkę i ogóreczki konserwowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i oregano.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
Bakłażan kroimy na grube plasterki. Możemy za pomocą metalowego ringu wyciąć z nich równe okręgi. Smażymy na małym ogniu na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i kminkiem. Pozostałego pomidora kroimy na plastry i smażymy na patelni obok bakłażana. Doprawiamy solą.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
Krążki serowe kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z obu stron. Kromki chleba pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min, aż się zrumienią. Upieczone możemy wyciąć ringami w kształt koła.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
Na grzanki dodajemy przygotowane dodatki. Część grzanek smarujemy przygotowanymi pastami, a na wierzchu kładziemy plastry rzodkiewek, ogórka i pozostałą część łososia. Na inne kładziemy kolejno usmażony plaster pomidora, bakłażana i krążki serowe. Na krążkach możemy położyć żurawinę.
Podajemy z mieszanką ulubionych sałat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat