Na ostro: Krewetki królewskie z guacamole i papryczką jalapeno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • krewetki królewskie

    600 g
  • oliwa

    1/4 szklanki
  • szalotka

    2
  • ząbki czosnku

    3 pokrojone w plastry
  • pomidory krojone z puszki

    1 opakowanie
  • czuszka

    1
  • papryczki jalapeno

    50 g
  • groszek konserwowy

    200 g
  • limonka

    1
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • masło ziołowe

    2 łyżki
  • kolendra

    1 pączek
  • sól

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Guacamole

  • awokado

    1 dojrzałe
  • ząbek czosnku

    1
  • kolendra

    1 pęczek
  • limonka

    1
  • oliwa

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Guacamole: awokado obrać, przełożyć do miski, rozgnieść, a następnie dodać czosnek, kolendrę, sok z limonki i oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku i wymieszać. Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać krojone pomidory, groszek, posiekaną czuszkę i papryczki jalapeño, sok z limonki i białe wino. Całość dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżo siekaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Podawać z guacamole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 26.01.2019 20:27
Ciekawa jestem smaku tych na pewno bardzo smacznych krewetek. Ja nie przepadam za nimi ,jeszcze nie próbowałam.;)
jejkuchnia 23.03.2018 07:44
Ja nie przepadam za krewetkami, ale mogą być dobre.
Monika-twin 22.01.2017 11:32
Pyszna zakaska.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat