Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie robota i miksujemy aż uzyskamy gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej wody. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.
Przygotowanie krewetek:
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2-3 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.
Przygotowanie tęczowej sałatki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy, obieramy ze skórki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą i posypujemy słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut, od casu do czasu potrząsając blachą.
Okrągłe cukinie myjemy, ścinamy wierzch od ogonka i wydrążamy środki, które kroimy w drobną kostkę. Powstałe miseczki smarujemy wewnątrz oliwą połączoną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Marchewki i podłużną cukinię kroimy i cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Następnie plasterki kroimy w cienkie słupki. Warzywa przekładamy na sito i posypujmy delikatnie solą (dzięki temu zmiękną, a cukinia puści sok). Papryki kroimy w paseczki. Wydrążony miąższ z cukinii podsmażamy na maśle. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Cukinię i marchewkę odsączamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy papryki, podsmażoną cukinię, upieczoną cieciorkę oraz kukurydzę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do „miseczek” z cukinii. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Tęczową sałatkę z pieczoną ciecierzycą podajemy ze smażonymi krewetkami.