Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kalmary:
-
kalmary
10 sztuk -
olej rzepakowy
do smażenia -
szalotka
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
papryczka chili
1 sztuka -
pomidor malinowy
1/2 sztuki -
bób
1/3 szklanki -
kolendra
1 pęczek -
masło
25 gramów -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
do smaku -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
do smaku
Sałatka:
-
rukola
2 garści -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
awokado
1/2 sztuki -
nasiona granatu
z 1/2 owocu -
melon
1 plaster -
sok z cytryny
z 1/2 owocu
Sos:
-
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
Musztarda z whisky Prymat
2 łyżki -
oliwa
3 łyżki
Dekoracja:
-
mięta liście
-
kwiat begonii
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Kalmary z sałatką z melona, odc. 35
W przepisie użyto oczyszczonych kalmarów baby.
Chili siekamy na plasterki, czosnek rozgniatamy nożem i kroimy na mniejsze części, a szalotkę w półplasterki. Kolendrę siekamy, a z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i następnie kroimy go na kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, po czym wrzucamy chili, czosnek, szalotkę, pomidora obranego ze skóry oraz bób, mieszamy składniki i solimy je.
Pieprz kolorowy wsypujemy do moździerza i ucieramy go, następnie doprawiamy warzywa w garnku. Do naczynia dajemy masło i kolendrę, po czym wszystko mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy kalmary i smażymy je na złoty kolor – całość doprawiamy przyprawą do ryb i owoców morza. Łączymy nasze składniki, po czym dodajemy je do garnka z bobem i mieszamy.
Melona obieramy ze skóry, wykrawamy z niego gniazdo nasienne, a następnie kroimy miąższ w kosteczkę. Obieramy awokado i kroimy je w kosteczkę, cebulę czerwoną w piórka, a owoc granatu przekrawamy na pół.
Do miski wrzucamy rukolę, melona, awokado, cebulę, następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny i dodajemy pestki granatu.
Do drugiej miski wlewamy oliwę, wyciskamy do niej cytrynę i dodajemy musztardę z whisky, po czym łączymy wszystkie składniki. Polewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy całość.
Sposób podania:
Do małej miseczki nakładamy sałatkę. Na talerzu układamy kalmary z warzywami. Danie dekorujemy liśćmi mięty i kwiatami begonii.
Chcesz sprawdzić czy sos będzie Ci smakował? Możesz zamoczyć w nim liść sałaty, a następnie spróbować go. Do sałatki możemy wykorzystać bób, który został nam np. z wczorajszego obiadu.![]()
Komentarze (0)