Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Kalmary z sałatką z melona, odc. 35

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(47)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smażone kalmary z sałatka owocową - przepis do zrobienia na romantyczną kolację!

Składniki:

Kalmary:

kalmary 10 sztuk
olej rzepakowy do smażenia
szalotka 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
papryczka chili 1 sztuka
pomidor malinowy 1/2 sztuki
bób 1/3 szklanki
kolendra 1 pęczek
masło 25 gramów
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku

Sałatka:

rukola 2 garści
cebula czerwona 1/2 sztuki
awokado 1/2 sztuki
nasiona granatu z 1/2 owocu
melon 1 plaster
sok z cytryny z 1/2 owocu

Sos:

sok z cytryny z 1/2 owocu
Musztarda z whisky Prymat 2 łyżki
oliwa 3 łyżki

Dekoracja:

mięta liście
kwiat begonii

Porada

Chcesz sprawdzić czy sos będzie Ci smakował? Możesz zamoczyć w nim liść sałaty, a następnie spróbować go. Do sałatki możemy wykorzystać bób, który został nam np. z wczorajszego obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kalmary z sałatką z melona, odc. 35

W przepisie użyto oczyszczonych kalmarów baby.

Chili siekamy na plasterki, czosnek rozgniatamy nożem i kroimy na mniejsze części, a szalotkę w półplasterki. Kolendrę siekamy, a z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i następnie kroimy go na kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, po czym wrzucamy chili, czosnek, szalotkę, pomidora obranego ze skóry oraz bób, mieszamy składniki i solimy je.

Pieprz kolorowy wsypujemy do moździerza i ucieramy go, następnie doprawiamy warzywa w garnku. Do naczynia dajemy masło i kolendrę, po czym wszystko mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy kalmary i smażymy je na złoty kolor – całość doprawiamy przyprawą do ryb i owoców morza. Łączymy nasze składniki, po czym dodajemy je do garnka z bobem i mieszamy.

Melona obieramy ze skóry, wykrawamy z niego gniazdo nasienne, a następnie kroimy miąższ w kosteczkę. Obieramy awokado i kroimy je w kosteczkę, cebulę czerwoną w piórka, a owoc granatu przekrawamy na pół.

Do miski wrzucamy rukolę, melona, awokado, cebulę, następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny i dodajemy pestki granatu.

Do drugiej miski wlewamy oliwę, wyciskamy do niej cytrynę i dodajemy musztardę z whisky, po czym łączymy wszystkie składniki. Polewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy całość.

Sposób podania:

Do małej miseczki nakładamy sałatkę. Na talerzu układamy kalmary z warzywami. Danie dekorujemy liśćmi mięty i kwiatami begonii.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak