odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Kalmary z sałatką z melona, odc. 35

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Smażone kalmary z sałatka owocową - przepis do zrobienia na romantyczną kolację!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kalmary:

  • kalmary

    10 sztuk
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1/2 sztuki
  • bób

    1/3 szklanki
  • kolendra

    1 pęczek
  • masło

    25 gramów
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    do smaku

Sałatka:

  • rukola

    2 garści
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • awokado

    1/2 sztuki
  • nasiona granatu

    z 1/2 owocu
  • melon

    1 plaster
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Sos:

  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • Musztarda z whisky Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki

Dekoracja:

  • mięta liście

  • kwiat begonii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W przepisie użyto oczyszczonych kalmarów baby.

Chili siekamy na plasterki, czosnek rozgniatamy nożem i kroimy na mniejsze części, a szalotkę w półplasterki. Kolendrę siekamy, a z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i następnie kroimy go na kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, po czym wrzucamy chili, czosnek, szalotkę, pomidora obranego ze skóry oraz bób, mieszamy składniki i solimy je.

Pieprz kolorowy wsypujemy do moździerza i ucieramy go, następnie doprawiamy warzywa w garnku. Do naczynia dajemy masło i kolendrę, po czym wszystko mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy kalmary i smażymy je na złoty kolor – całość doprawiamy przyprawą do ryb i owoców morza. Łączymy nasze składniki, po czym dodajemy je do garnka z bobem i mieszamy.

Melona obieramy ze skóry, wykrawamy z niego gniazdo nasienne, a następnie kroimy miąższ w kosteczkę. Obieramy awokado i kroimy je w kosteczkę, cebulę czerwoną w piórka, a owoc granatu przekrawamy na pół.

Do miski wrzucamy rukolę, melona, awokado, cebulę, następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny i dodajemy pestki granatu.

Do drugiej miski wlewamy oliwę, wyciskamy do niej cytrynę i dodajemy musztardę z whisky, po czym łączymy wszystkie składniki. Polewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy całość.

Sposób podania:

Do małej miseczki nakładamy sałatkę. Na talerzu układamy kalmary z warzywami. Danie dekorujemy liśćmi mięty i kwiatami begonii.

 

 

Doradca Smaku
Chcesz sprawdzić czy sos będzie Ci smakował? Możesz zamoczyć w nim liść sałaty, a następnie spróbować go. Do sałatki możemy wykorzystać bób, który został nam np. z wczorajszego obiadu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat