Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kalmary z sałatką z melona, odc. 35
W przepisie użyto oczyszczonych kalmarów baby.
Chili siekamy na plasterki, czosnek rozgniatamy nożem i kroimy na mniejsze części, a szalotkę w półplasterki. Kolendrę siekamy, a z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i następnie kroimy go na kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, po czym wrzucamy chili, czosnek, szalotkę, pomidora obranego ze skóry oraz bób, mieszamy składniki i solimy je.
Pieprz kolorowy wsypujemy do moździerza i ucieramy go, następnie doprawiamy warzywa w garnku. Do naczynia dajemy masło i kolendrę, po czym wszystko mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy kalmary i smażymy je na złoty kolor – całość doprawiamy przyprawą do ryb i owoców morza. Łączymy nasze składniki, po czym dodajemy je do garnka z bobem i mieszamy.
Melona obieramy ze skóry, wykrawamy z niego gniazdo nasienne, a następnie kroimy miąższ w kosteczkę. Obieramy awokado i kroimy je w kosteczkę, cebulę czerwoną w piórka, a owoc granatu przekrawamy na pół.
Do miski wrzucamy rukolę, melona, awokado, cebulę, następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny i dodajemy pestki granatu.
Do drugiej miski wlewamy oliwę, wyciskamy do niej cytrynę i dodajemy musztardę z whisky, po czym łączymy wszystkie składniki. Polewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy całość.
Sposób podania:
Do małej miseczki nakładamy sałatkę. Na talerzu układamy kalmary z warzywami. Danie dekorujemy liśćmi mięty i kwiatami begonii.