Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papryka czerwona

    2 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • ryż

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • pomarańcza

    1 szt.
  • oliwki czarne

    kilka szt.
  • oliwki zielone

    kilka szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek

Sos vinaigrette

  • oliwa

    100 ml
  • ocet winny

    30 ml
  • sok z pomarańczy

    1 szt.
  • limonka

    1/2 szt. (sok)

Do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji

  • sałata

    kilka liści
  • pomidorki cherry

    kilka szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy około 15 minut w 300 ml wody (ok. 1,5 szklanki). Na 4 minuty przed końcem gotowania się ryżu wrzucamy do niego pokrojoną marchewkę.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Umyte i osuszone papryki owijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy również w bardzo drobną kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Pomarańczę filetujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Do ryżu dodajemy paprykę, marchewkę, cebulę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pomarańcze, zielone i czarne oliwki oraz posiekany szczypiorek.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Sos vinaigrette: dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Przyprawiamy białym pieprzem, imbirem oraz solą.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Na talerzu układamy kilka liści ulubionej sałaty oraz pomidorki, wykładamy sałatkę i polewamy sosem vinaigrette. Sałatkę można na koniec doprawić świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem czarnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

sayurii 29.11.2015 17:02
Sałatka jest pyszna! jednak w przepisie jest BŁĄD. Podano nieodpowiednie proporcje wody do gotowania ryżu. Na 300g czyli na 2 szklanki ryżu powinno być 2 razy tyle wody niż podano w przepisie. Osoba niedoświadczona w kuchni może zrazić się do gotowania ryżu. Warto skorygować taki błąd :)
Alexa 26.11.2015 18:02
Jutro będę robić :) Wygląda mega pysznie!:)
bartekk 25.02.2015 17:07
fajnie wyglada
Lucan 03.02.2015 23:18
No - takie sałatki, to ja rozumiem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat