Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papryka czerwona

    2 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • ryż

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • pomarańcza

    1 szt.
  • oliwki czarne

    kilka szt.
  • oliwki zielone

    kilka szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek

Sos vinaigrette

  • oliwa

    100 ml
  • ocet winny

    30 ml
  • sok z pomarańczy

    1 szt.
  • limonka

    1/2 szt. (sok)

Do smaku

  • pieprz biały Prymat

  • imbir mielony

  • sól morska

Do dekoracji

  • sałata

    kilka liści
  • pomidorki cherry

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy około 15 minut w 300 ml wody (ok. 1,5 szklanki). Na 4 minuty przed końcem gotowania się ryżu wrzucamy do niego pokrojoną marchewkę.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Umyte i osuszone papryki owijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy również w bardzo drobną kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Pomarańczę filetujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Do ryżu dodajemy paprykę, marchewkę, cebulę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pomarańcze, zielone i czarne oliwki oraz posiekany szczypiorek.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Sos vinaigrette: dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Przyprawiamy białym pieprzem, imbirem oraz solą.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy foto
Na talerzu układamy kilka liści ulubionej sałaty oraz pomidorki, wykładamy sałatkę i polewamy sosem vinaigrette. Sałatkę można na koniec doprawić świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem czarnym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sayurii

29.11.2015 17:02
Sałatka jest pyszna! jednak w przepisie jest BŁĄD. Podano nieodpowiednie proporcje wody do gotowania ryżu. Na 300g czyli na 2 szklanki ryżu powinno być 2 razy tyle wody niż podano w przepisie. Osoba niedoświadczona w kuchni może zrazić się do gotowania ryżu. Warto skorygować taki błąd :)

Alexa

26.11.2015 18:02
Jutro będę robić :) Wygląda mega pysznie!:)

bartekk

25.02.2015 17:07
fajnie wyglada

Lucan

03.02.2015 23:18
No - takie sałatki, to ja rozumiem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat