odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Sałatka z ośmiornicy i melona, odc. 20

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na kolorową, lekką i pyszną sałatką z krewetkami, ośmiornicą i owocami. A do niej aromatyczne bruschetty z masłem i ziołami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • krewetki koktajlowe

    200 gramów
  • ugotowana ośmiornica

    200 gramów
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • papryczka chili

    2/3 sztuki
  • mięta liście

    6 liści
  • melon gallo

    1/2 sztuki
  • awokado

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • nasiona granatu

    z 1/2 owocu
  • bagietka

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki

Do smaku:

  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

Na sos:

  • oliwa

    6 łyżek
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • imbir marynowany

    2 łyżki
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    2 łyżki

Do smaku:

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Do dekoracji:

  • mięta liście

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatka:

Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Melona obieramy ze skóry i wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w większą kostkę. Papryczkę chili kroimy w talarki, czerwoną cebulę w kostkę. Do pestek granatu kolejno dodajemy filetowane cząstki pomarańczy, awokado, melona, chili i czerwoną cebulę.

Sos:

Czas na przygotowanie sosu. Do oliwy z oliwek dosypujemy liofilizowany szczypiorek, dodajemy syrop klonowy, imbir i sok z cytryny. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu i doprawiamy chili pieprz cayenne. Owoce mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy na kilka minut, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Następnie kroimy bagietkę. Masło mieszamy z przyprawą do bruschetty i smarujemy nim kromki pieczywa, które układamy na zimnej patelni i dopiero na niej podpiekamy.

Na patelni ryflowanej grillujemy ośmiornice. Krewetki wrzucamy do sałatki, dodajemy siekaną miętę i mieszamy. Macki kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki.

Sposób podania:

Sałatkę nakładamy do miski i dekorujemy większymi kawałkami ośmiornicy oraz miętą. Dookoła układamy grzanki.

W przepisie użyto parzonych krewetek koktajlowych i gotowanej ośmiornicy.

 

Doradca Smaku
Granat dzielimy na pół, połówkę owocu uderzamy kilkukrotnie tłuczkiem w łupinkę. W ten prosty sposób wydobędziemy pestki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat