Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Sałatka z ośmiornicy i melona, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na kolorową, lekką i pyszną sałatką z krewetkami, ośmiornicą i owocami. A do niej aromatyczne bruschetty z masłem i ziołami.

Składniki:

Na sałatkę:

krewetki koktajlowe 200 gramów
ugotowana ośmiornica 200 gramów
pomarańcza 1 sztuka
papryczka chili 2/3 sztuki
mięta liście 6 liści
melon gallo 1/2 sztuki
awokado 1 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuki
nasiona granatu z 1/2 owocu
bagietka 1 sztuka
masło 3 łyżki

Do smaku:

Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

Na sos:

oliwa 6 łyżek
syrop klonowy 2 łyżki
sok z cytryny z 1 owocu
imbir marynowany 2 łyżki
Szczypiorek liofilizowany Prymat 2 łyżki

Do smaku:

Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Do dekoracji:

mięta liście

Porada

Granat dzielimy na pół, połówkę owocu uderzamy kilkukrotnie tłuczkiem w łupinkę. W ten prosty sposób wydobędziemy pestki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Sałatka z ośmiornicy i melona, odc. 20

Sałatka:

Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Melona obieramy ze skóry i wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w większą kostkę. Papryczkę chili kroimy w talarki, czerwoną cebulę w kostkę. Do pestek granatu kolejno dodajemy filetowane cząstki pomarańczy, awokado, melona, chili i czerwoną cebulę.

Sos:

Czas na przygotowanie sosu. Do oliwy z oliwek dosypujemy liofilizowany szczypiorek, dodajemy syrop klonowy, imbir i sok z cytryny. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu i doprawiamy chili pieprz cayenne. Owoce mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy na kilka minut, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Następnie kroimy bagietkę. Masło mieszamy z przyprawą do bruschetty i smarujemy nim kromki pieczywa, które układamy na zimnej patelni i dopiero na niej podpiekamy.

Na patelni ryflowanej grillujemy ośmiornice. Krewetki wrzucamy do sałatki, dodajemy siekaną miętę i mieszamy. Macki kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki.

Sposób podania:

Sałatkę nakładamy do miski i dekorujemy większymi kawałkami ośmiornicy oraz miętą. Dookoła układamy grzanki.

W przepisie użyto parzonych krewetek koktajlowych i gotowanej ośmiornicy.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak