Spaghetti z bazyliowym pesto

Spaghetti z bazyliowym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron spaghetti

    200 g
  • pesto

    5 łyżek
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • szparagi

    5 sztuk
  • śmietana 18-procentowa

    100 ml
  • parmezan

    15 g
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka

Pesto

  • bazylia świeża

    100 g
  • parmezan

    15 g
  • orzeszki piniowe

    30 g
  • oliwa z oliwek

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj pesto. Na rozgrzanej patelni podsmaż orzeszki piniowe. Przełóż je do naczynia, zalej oliwą i dodaj starty parmezan oraz liście bazylii. Całość zblenduj na jednolitą masę.
Ugotuj makaron w posolonej wodzie. Na ostatnie 3 minuty gotowania dorzuć też szparagi, aby lekko zmiękły. Paprykę przekrój na pół i posiekaj na plasterki, a następnie podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Szparagi przekrój wzdłuż i podziel na mniejsze kawałki – dorzuć do papryki. Następnie dolej śmietanę i dodaj pesto – całość wymieszaj. Wrzuć makaron i zredukuj sos. Gotowe spaghetti ułóż na talerzu i posyp tartym parmezanem oraz skrop oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

12.10.2017 19:25
Pięknie wygląda. :)

Patrycja33

19.08.2016 00:19
chetnie bym zjadla taki obiadek, pycha!

IZABELA29

21.07.2016 10:41
fajnie wygląda

Aleksandra/Olcia

22.06.2016 13:20
bardzo smakowite

Ela427

22.06.2016 12:01
uwielbiam spaghetti, a to musi smakować pysznie :)

molanka

22.06.2016 11:45
pyszna wersja spaghetti

Futka

22.06.2016 10:45
Moje smaki <3 Uwielbiam! Przepyszna propozycja :)

Ola1984

22.06.2016 10:41
Mniam, uwielbiam domowe pesto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat