Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Makaron z brokułami w sosie mascarpone, odc. 15

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(95)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Makaron - ale tym razem jego atramentowa wersja - z dodatkiem warzyw i mascarpone. Danie dla wielbicieli dań makaronowych!

Składniki:

Na danie:

Makaron barwiony sepią (czarny) 400 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
zielona papryczka chili 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
pomidor malinowy bez skóry 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
woda (z gotowania makaronu) 100 (1 chochla) mililitrów
serek mascarpone 3 łyżki
różyczki brokuła 200 gramów
śmietana kremówka 200 mililitrów

Do smaku:

Papryka węgierska słodka mielona Prymat
sól morska Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Pieprz zielony ziarnisty Prymat

Do dekoracji:

orzeszki pini (prażone)
bazylia świeża kilka sztuk liście

Porada

Brokuły można ugotować, bądź sparzyć. Aby po sparzeniu nie straciły koloru, zanurzamy je w zimnej wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Makaron z brokułami w sosie mascarpone, odc. 15

1. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kostkę. Papryczkę chili i paprykę czerwoną na kawałki. Przygotowujemy pomidory concasse. Z pomidora bez skórki wykrawamy miąższ, odkładamy do innego dania. Pozostałą część kroimy w kostkę.

2. Makaron (spaghetti barwione sepią), gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu

3. Na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę, mieszamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy papryczkę chili, czerwoną słodką paprykę i doprawiamy papryką węgierską. Całość mieszamy. Dodajemy pomidory concasse. Sos zalewamy wodą z gotującego się makaronu i ponownie mieszamy.

4. Aby zagęścić sos, dodajemy ser mascarpone. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wsypujemy świeżo startą gałkę muszkatołową.

5. Wrzucamy brokuły, solimy do smaku, wlewamy śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy sos.

6. Odcedzony makaron przekładamy do sosu i mieszamy. Doprawiamy do smaku zmiażdżonym w moździerzu zielonym pieprzem, raz jeszcze mieszamy.

Sposób podania:

Do miseczek nakładamy makaron w sosie, posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżą bazylią.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak