odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Makaron z brokułami w sosie mascarpone, odc. 15

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron - ale tym razem jego atramentowa wersja - z dodatkiem warzyw i mascarpone. Danie dla wielbicieli dań makaronowych!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na danie:

  • Makaron barwiony sepią (czarny)

    400 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • zielona papryczka chili

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • pomidor malinowy bez skóry

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda (z gotowania makaronu)

    100 (1 chochla) mililitrów
  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • różyczki brokuła

    200 gramów
  • śmietana kremówka

    200 mililitrów

Do smaku:

  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

  • sól morska Prymat w młynku

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

Do dekoracji:

  • orzeszki pini (prażone)

  • bazylia świeża

    kilka sztuk liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kostkę. Papryczkę chili i paprykę czerwoną na kawałki. Przygotowujemy pomidory concasse. Z pomidora bez skórki wykrawamy miąższ, odkładamy do innego dania. Pozostałą część kroimy w kostkę.

2. Makaron (spaghetti barwione sepią), gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu

3. Na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę, mieszamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy papryczkę chili, czerwoną słodką paprykę i doprawiamy papryką węgierską. Całość mieszamy. Dodajemy pomidory concasse. Sos zalewamy wodą z gotującego się makaronu i ponownie mieszamy.

4. Aby zagęścić sos, dodajemy ser mascarpone. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wsypujemy świeżo startą gałkę muszkatołową.

5. Wrzucamy brokuły, solimy do smaku, wlewamy śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy sos.

6. Odcedzony makaron przekładamy do sosu i mieszamy. Doprawiamy do smaku zmiażdżonym w moździerzu zielonym pieprzem, raz jeszcze mieszamy.

Sposób podania:

Do miseczek nakładamy makaron w sosie, posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżą bazylią.

 

Doradca Smaku
Brokuły można ugotować, bądź sparzyć. Aby po sparzeniu nie straciły koloru, zanurzamy je w zimnej wodzie. Śmietanki kremówki nie trzeba hartować, nie zważy się ona w sosie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat