Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Makaron z brokułami w sosie mascarpone, odc. 15
1. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kostkę. Papryczkę chili i paprykę czerwoną na kawałki. Przygotowujemy pomidory concasse. Z pomidora bez skórki wykrawamy miąższ, odkładamy do innego dania. Pozostałą część kroimy w kostkę.
2. Makaron (spaghetti barwione sepią), gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu
3. Na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę, mieszamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy papryczkę chili, czerwoną słodką paprykę i doprawiamy papryką węgierską. Całość mieszamy. Dodajemy pomidory concasse. Sos zalewamy wodą z gotującego się makaronu i ponownie mieszamy.
4. Aby zagęścić sos, dodajemy ser mascarpone. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wsypujemy świeżo startą gałkę muszkatołową.
5. Wrzucamy brokuły, solimy do smaku, wlewamy śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy sos.
6. Odcedzony makaron przekładamy do sosu i mieszamy. Doprawiamy do smaku zmiażdżonym w moździerzu zielonym pieprzem, raz jeszcze mieszamy.
Sposób podania:
Do miseczek nakładamy makaron w sosie, posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżą bazylią.