Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z serkiem śmietankowym i czerwoną porzeczką
2.Ciasto: Do miski wsypujemy mąki , dodajemy jajka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min) Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy cienko , zwijamy ścisło w rulon jak roladę.
Ciasto przecinamy wzdłuż nie do końca tworząc trzy paski.
Każdy pas smarujemy obficie serkiem śmietanowym , zaplatamy ciasto tworząc warkocz.
Wierzch posypujemy czerwoną porzeczką.
Drożdżowy warkocz pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
4.Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z czekoladą.
Polewamy nią po wierchu drożdżówkę.