Kanapka z jajkiem poszetowym w panierce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Jajko poszetowe

  • wrzątek

    2 l
  • ocet spirytusowy

    40 ml
  • sól morska

    1 szczypta
  • jajka

    1

Panierka

  • słodka papryka Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szczypta soli

  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 szczypta
  • mąka pszenna

  • jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Dodatki

  • chleb

  • Ajwar

  • szparagi zielone

  • skórka z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W głębokim garnku zagotować wodę , dodać ocet, sól morską i zmniejszyć ogień. Woda nie może intensywnie wrzeć, jajko ma się w niej delikatnie ścinać.
Rozbić jajko do małego pojemniczka, zamieszać wodę łyżką tak, aby powstał wir i dynamicznym ruchem wlać jajko. Gotować około 2 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne.
Jajko włożyć do wody z lodem i odczekać około 3-4 minut. Kiedy jajko będzie zimne odsączyć je z wody, posypać słodką papryką i doprawić solą i pieprzem. Następnie panierować je w mące, jajku i bułce tartej - należy uważać, aby nie przebić jajka. W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 170 stopni. Jajko smażyć do momentu, aż nabierze złotego koloru.
Tak przygotowane jajko podawać na kromce chleba posmarowanej sosem ajwar, dodać też chrupiące szparagi oprószone skórką z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 14.05.2017 15:37
Świetna propozycja
benka 13.05.2017 17:14
Ciekawy sposób na jajko.
anka1988 13.05.2017 14:34
wygląda obłędnie
cukiereczek 12.05.2017 19:25
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat