Kanapka z jajkiem poszetowym w panierce

Kanapka z jajkiem poszetowym w panierce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kanapka z jajkiem nie musi być nudna! W tym przepisie, jajko przyrządzone jest w wyjątkowo ciekawy sposób! Dzięki kilku trikom, możemy uzyskać miękkie w środku żółtko i chrupiącą, rumianą panierkę na zewnątrz! Takie jajko w połączeniu ze szparagami i sosem ajwar to prawdziwy śniadaniowy hit!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Jajko poszetowe

  • wrzątek

    2 l
  • ocet spirytusowy

    40 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • jajko

    1

Panierka

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szczypta soli

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 szczypta
  • mąka pszenna

  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Dodatki

  • chleb

  • Ajwar

  • szparagi zielone

  • skórka z cytryny

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kanapka z jajkiem poszetowym w panierce

1. W głębokim garnku zagotować wodę , dodać ocet, sól morską i zmniejszyć ogień.

2. Woda nie może intensywnie wrzeć, jajko ma się w niej delikatnie ścinać.

3. Rozbić jajko do małego pojemniczka, zamieszać wodę łyżką tak, aby powstał wir i dynamicznym ruchem wlać jajko.

4. Gotować około 2 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne.

5. Jajko włożyć do wody z lodem i odczekać około 3-4 minut.

6. Kiedy jajko będzie zimne odsączyć je z wody, posypać słodką papryką i doprawić solą i pieprzem.

7. Następnie panierować je w mące, jajku i bułce tartej - należy uważać, aby nie przebić jajka.

8. W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 170 stopni.

9. Jajko smażyć do momentu, aż nabierze złotego koloru.


Tak przygotowane jajko podawać na kromce chleba posmarowanej sosem ajwar, dodać też chrupiące szparagi oprószone skórką z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Barbara13 14.05.2017 15:37
Świetna propozycja
benka 13.05.2017 17:14
Ciekawy sposób na jajko.
anka1988 13.05.2017 14:34
wygląda obłędnie
cukiereczek 12.05.2017 19:25
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat