Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Jajko poszetowe
-
wrzątek
2 l -
ocet spirytusowy
40 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
jajko
1
Panierka
-
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
szczypta soli
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 szczypta -
mąka pszenna
-
jajko
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
olej do smażenia
Dodatki
-
chleb
-
Ajwar
-
szparagi zielone
-
skórka z cytryny
Przepis i sposób przygotowania Kanapka z jajkiem poszetowym w panierce
1. W głębokim garnku zagotować wodę , dodać ocet, sól morską i zmniejszyć ogień.
2. Woda nie może intensywnie wrzeć, jajko ma się w niej delikatnie ścinać.
3. Rozbić jajko do małego pojemniczka, zamieszać wodę łyżką tak, aby powstał wir i dynamicznym ruchem wlać jajko.
4. Gotować około 2 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne.
5. Jajko włożyć do wody z lodem i odczekać około 3-4 minut.
6. Kiedy jajko będzie zimne odsączyć je z wody, posypać słodką papryką i doprawić solą i pieprzem.
7. Następnie panierować je w mące, jajku i bułce tartej - należy uważać, aby nie przebić jajka.
8. W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 170 stopni.
9. Jajko smażyć do momentu, aż nabierze złotego koloru.
Tak przygotowane jajko podawać na kromce chleba posmarowanej sosem ajwar, dodać też chrupiące szparagi oprószone skórką z cytryny.
Komentarze (4)