odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • woda

    300 ml
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • drożdże świeże

    75 g
  • cukier drobny

    100 g
  • olej rzepakowy

    200 ml (olej rzepakowo-pistacjowy)
  • mąka pszenna

    1 kg

Dodatki

  • czekolada gorzka

    3 tabliczki
  • pistacje

    100 g (prażone)
  • jajka

    2

Do smaku

  • cynamon mielony

  • imbir mielony

  • ziele angielskie mielone

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski z wodą i mlekiem wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Całość mieszamy. Wlewamy olej i ponownie mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. Gdy dodamy ostatnią partię mąki wyjmujemy ciasto z miski, solimy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cynamon, ziele angielskie oraz imbir. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i połączy z przyprawami.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na deskę i dzielimy na 4 części. Każdą część kształtujemy w kulę (zawijając boki pod spód), którą następnie rozwałkowujemy na duży okrągły placek. Pierwszy placek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu układamy ostatni placek. Na jego środku ustawiamy do góry dnem małą miskę i nożyczkami nacinamy ciasto na ok. 12 części. Zdejmujemy miskę, ciasto z wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miejscu gdzie stała miska wysypujemy posiekane pistacje. Spód każdej wyciętej części wywijamy do góry o 180 stopni. Odwrócone części smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ̊C na ok. 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stefania zakrzewska 23.05.2017 12:22
robiłam robiłam ciasto super ale zrobiłam z makiem -----
martynkacytrynka 23.10.2016 18:37
Robiłam wczoraj :) pyyychoootkaaaa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat