Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28

5.0
(59)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

woda 300 ml
mleko 3,2% 150 ml
drożdże świeże 75 g
cukier drobny 100 g
olej rzepakowy 200 ml (olej rzepakowo-pistacjowy)
mąka pszenna 1 kg

Dodatki

czekolada gorzka 3 tabliczki
pistacje 100 g (prażone)
jajko 2

Do smaku

Cynamon mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski z wodą i mlekiem wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Całość mieszamy. Wlewamy olej i ponownie mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. Gdy dodamy ostatnią partię mąki wyjmujemy ciasto z miski, solimy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto
2
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cynamon, ziele angielskie oraz imbir. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i połączy z przyprawami.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto
3
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na deskę i dzielimy na 4 części. Każdą część kształtujemy w kulę (zawijając boki pod spód), którą następnie rozwałkowujemy na duży okrągły placek. Pierwszy placek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu układamy ostatni placek. Na jego środku ustawiamy do góry dnem małą miskę i nożyczkami nacinamy ciasto na ok. 12 części. Zdejmujemy miskę, ciasto z wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miejscu gdzie stała miska wysypujemy posiekane pistacje. Spód każdej wyciętej części wywijamy do góry o 180 stopni. Odwrócone części smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto
4
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ̊C na ok. 25-30 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami, odc. 28 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stefania zakrzewska
stefania zakrzewska 23.05.2017 12:22
robiłam robiłam ciasto super ale zrobiłam z makiem -----
martynkacytrynka 23.10.2016 18:37
Robiłam wczoraj :) pyyychoootkaaaa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak