Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto verde ze szparagami, groszkiem i tymiankiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
cebula 1 szt
oliwa 3 łyżki
białe wino 50 ml
szparagi zielone 8 szt
groszek mrożony 150 gram
posiekane listki tymianku 2 łyżki
bulion warzywny 1 litr
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto verde ze szparagami, groszkiem i tymiankiem

Kroki postępowania

1
Cebule drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekana cebulę i ja szklimy.
Następnie wrzucamy ryż i podsmażamy go na małym ogniu, aż każde ziarenko będzie "otoczone " oliwą.
Krok 1 - Risotto verde ze szparagami, groszkiem i tymiankiem foto
2
Wlewamy wino do ryżu i czekamy, aż cale się wchłonie.
Dodajemy posiekany tymianek- mieszamy.
Następnie dodajemy chochelkę bulionu i gotujemy do wchłonięcia całego bulionu przez ryż.
czynność powtarzamy, aż ryż nie będzie wchłaniał już płynu i będzie miał kremową konsystencję.
Krok 2 - Risotto verde ze szparagami, groszkiem i tymiankiem foto
3
Szparagi kroimy na 1 cm paski- wrzucamy do ryży razem z groszkiem ( groszku wcześniej nie rozmrażamy). Całość gotujemy jeszcze przez ok. 10 min.
oprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Krok 3 - Risotto verde ze szparagami, groszkiem i tymiankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 10.06.2016 19:13
Ale smaczne mniam
2milutka 10.06.2016 17:09
to musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak