odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Linguine w sosie śmietanowym, odc. 5

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Co powiecie na obiad we włoskim klimacie? Makaron linguine z sosem śmietanowym na bazie białego wina, z suszonymi pomidorami oraz tuńczykiem. Coś wspaniałego!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron linguine

    300 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    5 sztuk
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • białe wino wytrawne

    100 mililitrów
  • bulion warzywny

    100 mililitrów
  • śmietana 18%

    100 mililitrów
  • ser gouda

    2 plastry
  • tuńczyk w sosie własnym

    100 gramów
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • świeże liście bazylii

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

2. Czosnek i papryczki chili kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, suszone pomidory w paski.

3. Na patelnię z olejem z suszonych pomidorów wsypujemy czosnek i cebulę. Mieszamy i smażymy do zeszklenia.

4. Dodajemy suszone pomidory i papryczki chili, doprawiamy przyprawą do makaronu i dań kuchni włoskiej, całość mieszamy.

5. Do sosu dolewamy wino i mieszamy. Po kilku minutach dolewamy bulion warzywny. Chwilę mieszamy.

6. W misce hartujemy śmietanę. Dodajemy kilka łyżek sosu i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

7. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnie i redukujemy sos. Doprawiamy gałką muszkatołową.

8. Ser kroimy w cienkie paski.

9. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z sosem. Posypujemy paskami sera i mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Makaron w sosie wykładamy na talerze. Dodajemy kawałki tuńczyka i kapary. Danie dekorujemy listkami  bazylii.

Doradca Smaku
Aby sos się nie zwarzył, należy zahartować śmietanę przed jej dodaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat