Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron linguine
300 gramów -
czosnek
2 ząbki -
zielona papryczka chili
1/2 sztuki -
czerwona papryczka chili
1/2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
suszone pomidory z ziołami Smak
5 sztuk -
olej z suszonych pomidorów
2 łyżki -
białe wino wytrawne
100 mililitrów -
bulion warzywny
100 mililitrów -
śmietana 18%
100 mililitrów -
ser gouda
2 plastry -
tuńczyk w sosie własnym
100 gramów -
kapary całe Smak
1 łyżeczka -
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat
do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
świeże liście bazylii
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Linguine w sosie śmietanowym, odc. 5
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Czosnek i papryczki chili kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, suszone pomidory w paski.
3. Na patelnię z olejem z suszonych pomidorów wsypujemy czosnek i cebulę. Mieszamy i smażymy do zeszklenia.
4. Dodajemy suszone pomidory i papryczki chili, doprawiamy przyprawą do makaronu i dań kuchni włoskiej, całość mieszamy.
5. Do sosu dolewamy wino i mieszamy. Po kilku minutach dolewamy bulion warzywny. Chwilę mieszamy.
6. W misce hartujemy śmietanę. Dodajemy kilka łyżek sosu i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
7. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnie i redukujemy sos. Doprawiamy gałką muszkatołową.
8. Ser kroimy w cienkie paski.
9. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z sosem. Posypujemy paskami sera i mieszamy całość.
Sposób podania:
Makaron w sosie wykładamy na talerze. Dodajemy kawałki tuńczyka i kapary. Danie dekorujemy listkami bazylii.
Aby sos się nie zwarzył, należy zahartować śmietanę przed jej dodaniem.![]()
Komentarze (0)