Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 g
  • semolina

    100 g
  • jajka

    2 szt.
  • łosoś wędzony

    300 g
  • szalotka

    3 szt.
  • oliwa

  • białe wino

    40 ml
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • żubrówka

    50 ml
  • imbir mielony

  • pieprz cytrynowy

  • natka pietruszki

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Z mąki pszennej, semoliny i jajek przyrządzamy ciasto.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Dokładnie zagniatamy. Jeżeli czujemy, że ciasto jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Następnie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i smażymy na oliwie.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Gdy się zeszklą dodajemy wino i odrobinę żubrówki. Czekamy aż większość płynu odparuje i dodajemy śmietanę, szczyptę soli,...
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
...pieprz, imbir oraz pieprz cytrynowy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Z ciasta formujemy placek grubości pół centymetra.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Wkładamy do maszyny i wałkujemy,...
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
...a następnie wycinamy tagliatelle. Gdy nie mamy maszyny do makaronu możemy to samo wykonać za pomocą wałka do ciasta i noża. Makaron wrzucamy na wrzącą, dobrze osoloną wodę. Gotujemy al dente.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Do sosu dodajemy pozostałą część śmietany, łososia pokrojonego w paski i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Na sam koniec do sosu dodajemy jeszcze odrobinę żubrówki.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką foto
Gotowe danie wykładamy na talerz, dekorujemy paskami łososia i pietruszką. Bon apetit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat