Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Co na obiad: Pizza z kurkami, gorgonzolą i orzechami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, pełna jesiennych smaków pizza według doskonałego przepisu od Piotra Ogińskiego. Sprawdź najlepszy przepis na pizzę z białym sosem, z kurkami i orzechami.

Składniki:

Ciasto na pizzę:

mąka pszenna typ 00
250 gramów
woda ciepła
155 mililitrów
sól morska Prymat w młynku
5 gramów
miód
1 łyżeczka
drożdże suche
5 gramów
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
1 łyżeczki
mąka pszenna typ 00
do podsypania ciasta

Biały sos z gorgonzolą:

cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
masło
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżeczka
śmietanka 30%
200 mililitrów
parmezan
40 gramów
ser gorgonzola
70 gramów
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Dodatki do pizzy:

mozzarella
50 gramów
kurki
10-12 sztuk
cebula czerwona
1/2 sztuki
ser gorgonzola
30 gramów
orzechy włoskie
20 gramów
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
rukola
1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pizza z kurkami, gorgonzolą i orzechami wg Piotra Ogińskiego

Miód rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dodaj drożdże, całość wymieszaj i odstaw na ok.5 minut.

Następnie do mąki dodaj sól, oliwę, wodę oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto ok. 3-4 minuty, po tym czasie wsyp zioła kuchni włoskiej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na 20 minut.

Kiedy ciasto wyrasta przejdź do przygotowania sosu, do zimnego rondelka przełóż masło, dodaj oliwę, czosnek oraz cebulę i całość zeszklij.

Następnie dodaj śmietanki i sos zredukuj o połowę. Kiedy całość się zredukowała dodajemy parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową oraz gorgonzolę, sos ściągamy z ognia i mieszamy do momentu aż sery się rozpuszczą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i zagniatamy przez ok 3 minuty, tak by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza.

Następnie rogi ciasta ściągamy do środka, tak aby powstała nam gładka kulka i formujemy okrągłą pizzę, tak jak jest to pokazane na filmie.

Placka przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem gorgonzola, posypujemy mozzarellą, dżemy kurki, dodajemy czerwoną cebulę, ser gorgonzola oraz orzechy włoskie i pizzę pieczemy na spodzie piekarnika rozgrzanego do 300 stopni przez ok. 3-4 minuty (aż spód będzie lekko brązowy, a góra pizzy ładnie przypieczona).

Gotową pizzę posypujemy pieprzem cytrynowym, układamy rukolę i całość polewamy oliwą.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak