Co na obiad: Pizza z kurkami, gorgonzolą i orzechami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, pełna jesiennych smaków pizza według doskonałego przepisu od Piotra Ogińskiego. Sprawdź najlepszy przepis na pizzę z białym sosem, z kurkami i orzechami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pizzę:

  • mąka pszenna typ 00

    250 gramów
  • woda ciepła

    155 mililitrów
  • sól morska Prymat w młynku

    5 gramów
  • miód

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    5 gramów
  • Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 00

    do podsypania ciasta

Biały sos z gorgonzolą:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • parmezan

    40 gramów
  • ser gorgonzola

    70 gramów
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Dodatki do pizzy:

  • mozzarella

    50 gramów
  • kurki

    10-12 sztuk
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • ser gorgonzola

    30 gramów
  • orzechy włoskie

    20 gramów
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dodaj drożdże, całość wymieszaj i odstaw na ok.5 minut.

Następnie do mąki dodaj sól, oliwę, wodę oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto ok. 3-4 minuty, po tym czasie wsyp zioła kuchni włoskiej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na 20 minut.

Kiedy ciasto wyrasta przejdź do przygotowania sosu, do zimnego rondelka przełóż masło, dodaj oliwę, czosnek oraz cebulę i całość zeszklij.

Następnie dodaj śmietanki i sos zredukuj o połowę. Kiedy całość się zredukowała dodajemy parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową oraz gorgonzolę, sos ściągamy z ognia i mieszamy do momentu aż sery się rozpuszczą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i zagniatamy przez ok 3 minuty, tak by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza.

Następnie rogi ciasta ściągamy do środka, tak aby powstała nam gładka kulka i formujemy okrągłą pizzę, tak jak jest to pokazane na filmie.

Placka przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem gorgonzola, posypujemy mozzarellą, dżemy kurki, dodajemy czerwoną cebulę, ser gorgonzola oraz orzechy włoskie i pizzę pieczemy na spodzie piekarnika rozgrzanego do 300 stopni przez ok. 3-4 minuty (aż spód będzie lekko brązowy, a góra pizzy ładnie przypieczona).

Gotową pizzę posypujemy pieprzem cytrynowym, układamy rukolę i całość polewamy oliwą.

Smacznego!

Jeśli kochasz pizzę, to polecam Ci przepis na pizzę z dynią pieczoną, gorgonzolą i miodem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat