Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pizza z kurkami, gorgonzolą i orzechami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, pełna jesiennych smaków pizza według doskonałego przepisu od Piotra Ogińskiego. Sprawdź najlepszy przepis na pizzę z białym sosem, z kurkami i orzechami.

Składniki:

Ciasto na pizzę:

mąka pszenna typ 00 250 gramów
woda ciepła 155 mililitrów
sól morska Prymat w młynku 5 gramów
miód 1 łyżeczka
drożdże suche 5 gramów
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczki
mąka pszenna typ 00 do podsypania ciasta

Biały sos z gorgonzolą:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
śmietanka 30% 200 mililitrów
parmezan 40 gramów
ser gorgonzola 70 gramów
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatki do pizzy:

mozzarella 50 gramów
kurki 10-12 sztuk
cebula czerwona 1/2 sztuki
ser gorgonzola 30 gramów
orzechy włoskie 20 gramów
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa
rukola 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pizza z kurkami, gorgonzolą i orzechami wg Piotra Ogińskiego

Miód rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dodaj drożdże, całość wymieszaj i odstaw na ok.5 minut.

Następnie do mąki dodaj sól, oliwę, wodę oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto ok. 3-4 minuty, po tym czasie wsyp zioła kuchni włoskiej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na 20 minut.

Kiedy ciasto wyrasta przejdź do przygotowania sosu, do zimnego rondelka przełóż masło, dodaj oliwę, czosnek oraz cebulę i całość zeszklij.

Następnie dodaj śmietanki i sos zredukuj o połowę. Kiedy całość się zredukowała dodajemy parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową oraz gorgonzolę, sos ściągamy z ognia i mieszamy do momentu aż sery się rozpuszczą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i zagniatamy przez ok 3 minuty, tak by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza.

Następnie rogi ciasta ściągamy do środka, tak aby powstała nam gładka kulka i formujemy okrągłą pizzę, tak jak jest to pokazane na filmie.

Placka przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem gorgonzola, posypujemy mozzarellą, dżemy kurki, dodajemy czerwoną cebulę, ser gorgonzola oraz orzechy włoskie i pizzę pieczemy na spodzie piekarnika rozgrzanego do 300 stopni przez ok. 3-4 minuty (aż spód będzie lekko brązowy, a góra pizzy ładnie przypieczona).

Gotową pizzę posypujemy pieprzem cytrynowym, układamy rukolę i całość polewamy oliwą.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak