Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pizza z kurkami, gorgonzolą i orzechami wg Piotra Ogińskiego
Miód rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dodaj drożdże, całość wymieszaj i odstaw na ok.5 minut.
Następnie do mąki dodaj sól, oliwę, wodę oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto ok. 3-4 minuty, po tym czasie wsyp zioła kuchni włoskiej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na 20 minut.
Kiedy ciasto wyrasta przejdź do przygotowania sosu, do zimnego rondelka przełóż masło, dodaj oliwę, czosnek oraz cebulę i całość zeszklij.
Następnie dodaj śmietanki i sos zredukuj o połowę. Kiedy całość się zredukowała dodajemy parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową oraz gorgonzolę, sos ściągamy z ognia i mieszamy do momentu aż sery się rozpuszczą.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i zagniatamy przez ok 3 minuty, tak by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza.
Następnie rogi ciasta ściągamy do środka, tak aby powstała nam gładka kulka i formujemy okrągłą pizzę, tak jak jest to pokazane na filmie.
Placka przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem gorgonzola, posypujemy mozzarellą, dżemy kurki, dodajemy czerwoną cebulę, ser gorgonzola oraz orzechy włoskie i pizzę pieczemy na spodzie piekarnika rozgrzanego do 300 stopni przez ok. 3-4 minuty (aż spód będzie lekko brązowy, a góra pizzy ładnie przypieczona).
Gotową pizzę posypujemy pieprzem cytrynowym, układamy rukolę i całość polewamy oliwą.
Smacznego!