Doradca Smaku II, odc. 1: Risotto z parmezanem

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 1: Risotto z parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    250 g (risotto)
  • grzyby suszone

    15 g
  • parmezan

    100 g (starty)
  • szalotka

    3 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

  • rosół warzywny

    0,7 litra
  • masło

    40 g
  • natka pietruszki

  • bazylia

    kilka listków
  • pieprz biały mielony

  • oregano

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 2 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
Gdy szalotki lekko się zeszklą wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
Krok 3 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
Następnie wlewamy wywar warzywny, w takiej ilości, tak aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy. Następnie ponownie dolewamy wywaru ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 minut).
Krok 4 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
Gdy ryż jest już miękki doprawiamy całość do smaku pieprzem białym, solą morską, oregano oraz posypujemy startym na tarce o dużych oczkach parmezanem. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku II,  odc. 1: Risotto z parmezanem foto
PODANIE:
Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat