Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne z polską wędzoną śliwką
.
Ogórki umyć (można je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny) - osączyć, można też odciąć końcówki, co przyspieszy kwaszenie.
Pionowo ciasno ustawić w słoikach i między nie wcisnąć połówki śliwek oraz pokrojone na cząstki ząbki czosnku.
Na wierzchu ułożyć całe gałązki kopru.
Zagotować wodę, dodać kamienną sól i mieszać do rozpuszczenia.
Napełnić słoiki, przez sitko lub ręczny filtr do kawy, aby nie dostały się żadne zanieczyszczenia z soli.
Słoiki natychmiast mocno zakręcić i odstawić na bok, na 3-4 dni, w temperaturze pokojowej, aż zmienią kolor.
Jeśli ogórki ukisną mocniej, zmienić pokrywki na suche, wytrzeć dokładnie brzeg słoika i wynieść w ciemne i chłodne miejsce. Tak zabezpieczone wytrzymają z pewnością kilka miesięcy.