Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z rabarbarem
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wylać do tortownicy 26 cm. Wyrównać i piec 25 - 30 minut w temp. 180 stopni.
Rabarbar umyć, pokroić i zalać szklanką wody a następnie zagotować. Galaretkę połączyć z żelatyną, zalać szklanką gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Wlać do rabarbaru , zamieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimny biszkopt włożyć do tortownicy w której był pieczony, spodem do góry. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć biszkopt. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę rabarbarową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Zimna śmietanę ubić dodając cukier puder i serek. Wlać ciepłą galaretkę, szybko zmiksować i wylać na rabarbar. Posypać startą czekoladą. Przed podaniem dobrze schłodzić.