Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    250 g
  • jajko

    6 sztuk
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    180 g
  • jeżyny

    750 g
  • skórka z cytryny

  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    750 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    25 g
  • konfitura malinowa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
Jaja ubić na puszystą masę z połową cukru pudru, dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Następnie w małych odstępach dodawać mąkę, raz za razem delikatnie miksując. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy równej grubości blaty.
Krok 3 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto

Jeżyny umyć i osuszyć. Połowę owoców przełożyć do blendera, zmiksować na purée i przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek. Żelatynę zalać zimną wodą a następnie lekko podgrzać aż się rozpuści. Do żelatyny dodać resztę cukru, sok z cytryny, 1 opakowanie cukru z cynamonem i wymieszane połączyć z purée. Gdy krem zacznie gęstnieć, ubić śmietanę (pozostawić trochę do dekoracji), delikatnie połączyć z purée i wstawić do lodówki.

Krok 4 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
Złożyć tort – kolejno pierwszy blat posmarować konfiturą, a następnie kremem jeżynowym, wygładzić położyć drugi blat i położyć warstwy jak poprzednio. Położyć na wierzch trzeci plaster ciasta i delikatnie docisnąć.
Krok 5 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
Pozostałe owoce ułożyć na wierzchu ciasta i polać je resztą konfitury wymieszaną z 1 opakowaniem cukru wanilinowego (utworzy się błyszcząca glazura), natomiast rant tortu udekorować pozostawioną bitą śmietaną.
Doradca Smaku
Jeżyny można zastąpić np. malinami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

jejkuchnia 26.03.2018 19:33
Wyśmienicie wygląda, chętnie poczęstowałabym się kawałkiem!
justys759 02.12.2015 13:36
zjadłabym choć malutki kawałeczek, wygląda przepysznie!
Malinka 23.11.2015 12:39
Aż ślinka cieknie, super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat