Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    250 g
  • jajka

    6 sztuk
  • Cukier z cynamonem

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    180 g
  • jeżyny

    750 g
  • skórka z cytryny

  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    750 ml
  • żelatyna

    25 g
  • konfitura malinowa

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy
Jaja ubić na puszystą masę z połową cukru pudru, dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Następnie w małych odstępach dodawać mąkę, raz za razem delikatnie miksując. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy równej grubości blaty.
Krok 3 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Jeżyny umyć i osuszyć. Połowę owoców przełożyć do blendera, zmiksować na purée i przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek. Żelatynę zalać zimną wodą a następnie lekko podgrzać aż się rozpuści. Do żelatyny dodać resztę cukru, sok z cytryny, 1 opakowanie cukru z cynamonem i wymieszane połączyć z purée. Gdy krem zacznie gęstnieć, ubić śmietanę (pozostawić trochę do dekoracji), delikatnie połączyć z purée i wstawić do lodówki.

Krok 4 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy
Złożyć tort – kolejno pierwszy blat posmarować konfiturą, a następnie kremem jeżynowym, wygładzić położyć drugi blat i położyć warstwy jak poprzednio. Położyć na wierzch trzeci plaster ciasta i delikatnie docisnąć.
Krok 5 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy
Pozostałe owoce ułożyć na wierzchu ciasta i polać je resztą konfitury wymieszaną z 1 opakowaniem cukru wanilinowego (utworzy się błyszcząca glazura), natomiast rant tortu udekorować pozostawioną bitą śmietaną.
Doradca Smaku
Jeżyny można zastąpić np. malinami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:33
Wyśmienicie wygląda, chętnie poczęstowałabym się kawałkiem!

justys759

02.12.2015 13:36
zjadłabym choć malutki kawałeczek, wygląda przepysznie!

Malinka

23.11.2015 12:39
Aż ślinka cieknie, super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat