Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 250 g
jajko 6 sztuk
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
mąka pszenna 180 g
jeżyny 750 g
skórka z cytryny
sok z cytryny 2 łyżeczki
śmietana kremówka 750 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 25 g
konfitura malinowa

Porada

Jeżyny można zastąpić np. malinami.

Przepis i sposób przygotowania na: Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Przygotowanie składników.
Krok 1 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
2
Jaja ubić na puszystą masę z połową cukru pudru, dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Następnie w małych odstępach dodawać mąkę, raz za razem delikatnie miksując. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy równej grubości blaty.
Krok 2 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
3

Jeżyny umyć i osuszyć. Połowę owoców przełożyć do blendera, zmiksować na purée i przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek. Żelatynę zalać zimną wodą a następnie lekko podgrzać aż się rozpuści. Do żelatyny dodać resztę cukru, sok z cytryny, 1 opakowanie cukru z cynamonem i wymieszane połączyć z purée. Gdy krem zacznie gęstnieć, ubić śmietanę (pozostawić trochę do dekoracji), delikatnie połączyć z purée i wstawić do lodówki.

Krok 3 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
4
Złożyć tort – kolejno pierwszy blat posmarować konfiturą, a następnie kremem jeżynowym, wygładzić położyć drugi blat i położyć warstwy jak poprzednio. Położyć na wierzch trzeci plaster ciasta i delikatnie docisnąć.
Krok 4 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto
5
Pozostałe owoce ułożyć na wierzchu ciasta i polać je resztą konfitury wymieszaną z 1 opakowaniem cukru wanilinowego (utworzy się błyszcząca glazura), natomiast rant tortu udekorować pozostawioną bitą śmietaną.
Krok 5 - Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:33
Wyśmienicie wygląda, chętnie poczęstowałabym się kawałkiem!
justys759 02.12.2015 13:36
zjadłabym choć malutki kawałeczek, wygląda przepysznie!
Malinka 23.11.2015 12:39
Aż ślinka cieknie, super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak