Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier puder
250 g -
jajko
6 sztuk -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
mąka pszenna
180 g -
jeżyny
750 g -
skórka z cytryny
-
sok z cytryny
2 łyżeczki -
śmietana kremówka
750 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
25 g -
konfitura malinowa
Przepis i sposób przygotowania Wyjątkowe okazje: Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy
Kroki postępowania



Jeżyny umyć i osuszyć. Połowę owoców przełożyć do blendera, zmiksować na purée i przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek. Żelatynę zalać zimną wodą a następnie lekko podgrzać aż się rozpuści. Do żelatyny dodać resztę cukru, sok z cytryny, 1 opakowanie cukru z cynamonem i wymieszane połączyć z purée. Gdy krem zacznie gęstnieć, ubić śmietanę (pozostawić trochę do dekoracji), delikatnie połączyć z purée i wstawić do lodówki.


Jeżyny można zastąpić np. malinami.![]()
Komentarze (3)