Przepis i sposób przygotowania na: Muszle taco z kurczakiem
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone piersi z kurczaka. Smażymy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy. Na koniec dodajemy słodką i ostrą mieloną, czerwoną paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Farsz odstawiamy.
Przygotowanie sosu:
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Dymkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy, dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Jeśli lubimy możemy dodać odrobinę sosu tabasco. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle taco układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
Podgrzane muszle napełniamy. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz, posypujemy startym serem i układamy plasterki awokado. Można dodać inne dodatki np. kukurydze lub czerwoną fasolę. Na koniec nakładamy przygotowany sos i odrobinę kwaśniej śmietany. Posypujemy świeżą kolendrą.
UWAGA!!!
Jeśli nie uda się Wam kupić gotowych muszli taco można je przygotować ze zwykłych tortilli. Wystarczy w placku tortilli wyciąć od miseczki okrągłe koła, zgiąć na pół tworząc muszle i podgrzewać przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.
Idealnie sprawdza się do tego foremką do pieczenia muffinków. Wystarczy odwrócić ją do „do góry nogami” i wcześniej przygotowane muszle umieścić między wypukłymi otworami na babeczki.