Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle taco z kurczakiem

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz z kurczaka

tortilla 7-8 szt (lub gotowe muszle taco)
filet z kurczaka 500 g
cebula 1-2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyźeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
ząbki czosnku 3 szt
olej sezamowy 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na sos

pomidory 2-3 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
papryczka chili 1/2 szt
ząbek czosnku 1 szt
kolendra mielona 1 szczypta
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tabasco 1-2 krople (opcjonalnie)

Dodatkowo

sałata lodowa 1/2 szt
żółty ser starty 5 łyżek
kwaśna śmietana
awokado 1 szt (małe)
kolendra świeża do dekoracji

Porada

UWAGA!!! Jeśli nie uda się Wam kupić gotowych muszli taco można je przygotować ze zwykłych tortilli. Wystarczy w placku tortilli wyciąć od miseczki okrągłe koła, zgiąć na pół tworząc muszle i podgrzewać przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do temp

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle taco z kurczakiem

Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone piersi z kurczaka. Smażymy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy. Na koniec dodajemy słodką i ostrą mieloną, czerwoną paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Farsz odstawiamy.

Przygotowanie sosu:
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Dymkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy, dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Jeśli lubimy możemy dodać odrobinę sosu tabasco. Delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle taco układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.

Podgrzane muszle napełniamy. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz, posypujemy startym serem i układamy plasterki awokado. Można dodać inne dodatki np. kukurydze lub czerwoną fasolę. Na koniec nakładamy przygotowany sos i odrobinę kwaśniej śmietany. Posypujemy świeżą kolendrą.

UWAGA!!!
Jeśli nie uda się Wam kupić gotowych muszli taco można je przygotować ze zwykłych tortilli. Wystarczy w placku tortilli wyciąć od miseczki okrągłe koła, zgiąć na pół tworząc muszle i podgrzewać przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia.

Idealnie sprawdza się do tego foremką do pieczenia muffinków. Wystarczy odwrócić ją do „do góry nogami” i wcześniej przygotowane muszle umieścić między wypukłymi otworami na babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 08.05.2016 17:53
fantastyczne danie, pięknie podane!
Ola1984 08.05.2016 08:50
Mniam, propozycja idealna dla mnie :) Piękne i apetyczne zdjęcia.
smerfetka79 07.05.2016 14:32
Fajny pomysł na coś nowego:)
paula8 07.05.2016 12:37
Świetny pomysł :)
Iwusia 06.05.2016 23:08
wspaniały przepis
Wiktoria29 06.05.2016 21:17
bardzo apetyczne zdjęcia
Bernadeta1 06.05.2016 19:34
pysznie się prezentują
cukiereczek 06.05.2016 18:33
wow ale pyszności
Marta1986 06.05.2016 17:17
apetycznie wyglada
Ela427 06.05.2016 16:26
ślicznie wyglądają
Benita 06.05.2016 16:23
ojej jakie apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak