Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • krewetki gotowane

    10 szt.
  • krewetki surowe

    10 szt.
  • awokado

    2 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1/2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • limonka

    2 szt.
  • oliwa z oliwek

Do smaku

  • goździki całe

  • chili pieprz cayenne

  • imbir mielony

  • kolendra cała

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole
Pomidora delikatnie nacinamy, zalewamy gorącą wodę i po chwili obieramy ze skóry. Kroimy go na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora kroimy w drobną kostkę.
Miąższ z pomidorów można wykorzystać do przygotowaniu sosu pomidorowego czy dipu.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole
Cebulę drobno siekamy. Połówkę papryki również kroimy w niewielką kostkę.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole
Awokado obieramy, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w kostkę, a następnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok z limonki, rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla zaostrzenia smaku, na koniec dodajemy szczyptę chili. Odstawiamy do lodówki. Schłodzone guacamole łączymy z połową przygotowanej cebuli i pokrojonym pomidorem. Przekładamy do miseczek. Część pomidorów możemy odłożyć do dekoracji guacamole.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole
Surowe krewetki posypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy imbirem. Do krewetek dorzucamy kilka goździków, pokrojoną paprykę oraz drugą połową cebuli. Chwilę smażymy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole
Smażone krewetki wraz z warzywami z patelni układamy na talerzu. Krewetki parzone podajemy na zimno bez podgrzewania. Oba rodzaje krewetek podajemy z guacamole.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 29: Krewetki z guacamole
Oba rodzaje krewetek podajemy z guacamole.
Doradca Smaku
Do przygotowania sosu guacamole musimy wybrać odpowiednio dojrzałe awokado. W sklepie najlepiej sprawdzić czy jest miękkie i sprężyste.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

17.03.2015 15:40
nigdy jeszcze nie jadłam krewetek

Kolorowa

09.03.2015 20:31
Uwielbiam krewetki, nie łączyłam ich nigdy z guacamole. Muszę spróbować ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat