Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik buraczany z kozim serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 1 kg
ser kozi 150 g
twaróg kozi 150 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
buraki czerwone 600 g
jajko 4 sztuki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
bazylia świeża 1 garść
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik buraczany z kozim serem

Wcześniej ugotuj buraki lub kup już ugotowane (ta opcja jest dla tych, których jak i mnie ochota na takie ciasto nadejdzie od tak i muszę je zrobić od razu). Ugotowane buraki pokrój w kostkę (wcześniej należy je obrać jeżeli gotowaliście je sami). Umieść w naczyniu miksującym thermomixa (lub zwyczajnego miksera). Miksuj do uzyskania gładkiej masy na najwyższych obrotach 15 s/ obr.10. Następnie dodaj pozostałe składniki i powtórz czynność przedłużając czas miksowania do 2 minut. 2 min/obr. 10.

Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 1 godzinę. U mnie najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia termoobieg z grzaniem góry i dołu. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku.

Swojego serniczka ozdobiłam plasterkami buraka, syropem brzoskwiniowym, kozim serem i świeżą bazylią.

SMACZNEGO !!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.04.2016 20:42
rewelacyjny przepis
Claudittemisscooking 30.03.2016 21:46
niestety nie każdemu podejdzie smak takiego wytrawnego sernika :) moja mama wyraziła swoje niezadowolenie za co ją bardzo cenię. Cała reszta znajomych chwaliła :)
stokrotka 30.03.2016 19:28
ale świetna propozycja!!!
bertpvd 30.03.2016 18:29
ciekawy przepis
AZgotuj 30.03.2016 16:57
Robi wrażenie!
Gracer 30.03.2016 16:54
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak