Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 200 g
korzeń galangalu 1 cm
mleko kokosowe 400 ml
trawa cytrynowa 1 szt
szalotka 2 szt
papryczka chili 1 szt
liście limonki 4 szt
grzyby mun 1 garść
sok z limonki 3 łyzki
sos rybny 2 łyzki
cukier trzcinowy 1 łyżka
imbir 1 cm
sól do smaku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Do garnka wlewamy 300 ml wody i mleko kokosowe, dodajemy pokrojone w piórka szalotki, posiekane chili, liście limonki, trawę cytrynową oraz obrane i pokrojone w paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut.

Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz namoczone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby mun.

Doprawiamy solą, sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem trzcinowym.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 27.02.2016 15:22
Nic się tam nie zważyło ?
cukiereczek 27.02.2016 08:39
coś innego i smacznie wyglądającego
kloruś 26.02.2016 21:55
wygląda bardzo smakowicie!
bertpvd 26.02.2016 20:11
super przepis
ada.la 26.02.2016 19:08
super się prezentuje
Ola1984 26.02.2016 13:20
Mniam, moje smaki :)
Benita 26.02.2016 12:51
Bardzo smaczna zupka
joannaa24 26.02.2016 12:13
Wspaniała zupa :)
Futka 26.02.2016 11:51
Świetna i niezwykle smaczna zupa - poezja!
norweska20 26.02.2016 10:58
kusząco się prezentuje
gosia56 26.02.2016 09:42
na pewno pyszna zupka;)
Małgorzata92 26.02.2016 09:39
Musi być świetna :)
Madzai 26.02.2016 09:15
Pięknie się prezentuje ta zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak