Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 300 g
por 1 szt.
szalotka 2 szt.
pomidor 1 szt.
limonka 1 szt.
szczypiorek 1 pęczek
chrzan kilka łyżek
oliwa
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Zamiast folii aluminiowej można użyć papieru do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach

Kroki postępowania

1
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojonego w słupki pora. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w krążki szalotki. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i solą.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
2
Z łososia usuwamy skórę i kroimy w paski.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
3
Na blacie rozkładamy folię aluminiową i smarujemy ją oliwą z oliwek. Na foli (w miejscu posmarowanym oliwą) układamy kawałki łososia, a następnie pora z szalotkami. Na wierzchu, na całej długości każdego kawałka łososia układamy na przemian plastry pomidora i limonki, a następnie pokrojony w długie słupki szczypiorek.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
4
Całość przykrywamy pozostałą częścią folii i zawijamy szczelnie w papiloty, dokładnie łącząc brzegi folii, tak by para ze środka nie wydostała się na zewnątrz. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne porcje naszego dania. Gotowe papiloty układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190̊C przez około 10 minut. Dokładny czas pieczenia zależy jednak od wielkości kawałków ryby.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
5
Upieczonego łososia podajemy z tartym chrzanem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

vikikomar 15.03.2015 17:25
Ohyda :( Por i szalotka?! Porażka:( Jestem zawiedziona:( Nie polecam!łosoś jest pyszny, przyprawiony tylko solą oraz pieprzem cytrynowym i zapieczony w piekarniku. Szybko i smacznie.
ilka01 12.03.2015 08:49
super przepis :)
Katarzyna59 11.03.2015 21:20
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak