Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    300 g
  • por

    1 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • limonka

    1 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • chrzan

    kilka łyżek
  • oliwa

  • pieprz cytrynowy

  • zioła prowansalskie

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojonego w słupki pora. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w krążki szalotki. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i solą.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
Z łososia usuwamy skórę i kroimy w paski.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
Na blacie rozkładamy folię aluminiową i smarujemy ją oliwą z oliwek. Na foli (w miejscu posmarowanym oliwą) układamy kawałki łososia, a następnie pora z szalotkami. Na wierzchu, na całej długości każdego kawałka łososia układamy na przemian plastry pomidora i limonki, a następnie pokrojony w długie słupki szczypiorek.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
Całość przykrywamy pozostałą częścią folii i zawijamy szczelnie w papiloty, dokładnie łącząc brzegi folii, tak by para ze środka nie wydostała się na zewnątrz. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne porcje naszego dania. Gotowe papiloty układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190̊C przez około 10 minut. Dokładny czas pieczenia zależy jednak od wielkości kawałków ryby.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 31: Łosoś w papilotach foto
Upieczonego łososia podajemy z tartym chrzanem.
Doradca Smaku
Zamiast folii aluminiowej można użyć papieru do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

vikikomar

15.03.2015 17:25
Ohyda :( Por i szalotka?! Porażka:( Jestem zawiedziona:( Nie polecam!łosoś jest pyszny, przyprawiony tylko solą oraz pieprzem cytrynowym i zapieczony w piekarniku. Szybko i smacznie.

ilka01

12.03.2015 08:49
super przepis :)

Katarzyna59

11.03.2015 21:20
bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat