Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z topionym serkiem i piwem - na słono

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
margaryna 125 g
serek topiony 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
piwo jasne 125 ml

Porada

Ciasteczka przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać niewielką ilością kminku, grubej soli, czarnuszki lub ulubionych ziół.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z topionym serkiem i piwem - na słono

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę i serek topiony, dodać sól i wszystko razem zagnieść dolewając pół szklanki gazowanego piwa. W razie konieczności podsypać dodatkowo niewielką ilością mąki.
Ciasto podzielić na połowę, owinąć w woreczki foliowe i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby stężało.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Radełkiem wyciąć niewielkie kwadraciki 4-5 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na rumiano w temp. 200*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 25.02.2016 11:06
Pyszne są, robię podobne :)
Stenka 24.02.2016 18:43
ciekawy przepis
kd045 24.02.2016 17:29
Pysznosci ;)
ice cubes 24.02.2016 15:09
Wyglądają rewelacyjnie :)
gosia561 24.02.2016 15:09
i do piwka idealne
agnieszka214 24.02.2016 14:02
lubie takie przekaski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak