Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
1 kg -
żółtko jajek
1 szt. -
olej
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
woda letnia
Farsz
-
masło klarowane
3 łyżki -
jabłka
500 g -
miód
1 łyżka -
rodzynki
4 łyżki -
płatki migdałowe
4 łyżki -
cynamon
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
-
mięta
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami
Kroki postępowania

Przesiewamy mąkę, dodajemy odrobinę soli, jedno żółtko, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy stopniowo odrobinę ciepłej wody by ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut, po czym odkładamy je w chłodne miejsce by odpoczęło na ok 10 minut.

Kroimy jabłka (bez gniazd nasiennych, ze skórką) w kostkę i smażymy na maśle klarowanym 5-6 minut. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodajemy miód, połowę płatków migdałowych i rodzynki.




Do przygotowania pierożków wybierzmy jak najbardziej kwaśne odmiany jabłek.![]()
Komentarze (1)