Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • żółtko

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • woda letnia

Farsz

  • masło klarowane

    3 łyżki
  • jabłka

    500 g
  • miód

    1 łyżka
  • rodzynki

    4 łyżki
  • płatki migdałowe

    4 łyżki
  • cynamon

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Sposób przygotowania ciasta:
Przesiewamy mąkę, dodajemy odrobinę soli, jedno żółtko, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy stopniowo odrobinę ciepłej wody by ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut, po czym odkładamy je w chłodne miejsce by odpoczęło na ok 10 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Sposób przygotowania farszu:
Kroimy jabłka (bez gniazd nasiennych, ze skórką) w kostkę i smażymy na maśle klarowanym 5-6 minut. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodajemy miód, połowę płatków migdałowych i rodzynki.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Przyprawiamy cynamonem, przyprawą do piernika i odrobiną chili pieprz cayenne. Dokładnie mieszamy i gdy jabłka będą już miękkie odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Następnie rozwałkujemy ciasto i wycinamy z niego krążki, które wypełniamy farszem.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni podgrzewamy klarowane masło i podsmażamy pozostałe płatki migdałów.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Gotowe pierożki podajemy posypane migdałami z patelni. Danie można przyozdobić listkami świeżej mięty.
Doradca Smaku
Do przygotowania pierożków wybierzmy jak najbardziej kwaśne odmiany jabłek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 10.03.2015 15:53
fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat