Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • woda letnia

Farsz

  • masło klarowane

    3 łyżki
  • jabłka

    500 g
  • miód

    1 łyżka
  • rodzynki

    4 łyżki
  • płatki migdałowe

    4 łyżki
  • cynamon

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

  • mięta

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Sposób przygotowania ciasta:
Przesiewamy mąkę, dodajemy odrobinę soli, jedno żółtko, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy stopniowo odrobinę ciepłej wody by ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut, po czym odkładamy je w chłodne miejsce by odpoczęło na ok 10 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Sposób przygotowania farszu:
Kroimy jabłka (bez gniazd nasiennych, ze skórką) w kostkę i smażymy na maśle klarowanym 5-6 minut. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodajemy miód, połowę płatków migdałowych i rodzynki.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Przyprawiamy cynamonem, przyprawą do piernika i odrobiną chili pieprz cayenne. Dokładnie mieszamy i gdy jabłka będą już miękkie odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Następnie rozwałkujemy ciasto i wycinamy z niego krążki, które wypełniamy farszem.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni podgrzewamy klarowane masło i podsmażamy pozostałe płatki migdałów.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 2: Pierożki z jabłkami i rodzynkami foto
Gotowe pierożki podajemy posypane migdałami z patelni. Danie można przyozdobić listkami świeżej mięty.
Doradca Smaku
Do przygotowania pierożków wybierzmy jak najbardziej kwaśne odmiany jabłek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Izabela28 10.03.2015 15:53
fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat