Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    300 g
  • mozarella

    200 g
  • parmezan

    70 g
  • jajko

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • mąka pszenna

    35 g
  • oliwa

Do smaku

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • kurkuma

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii foto
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy na sitku z wody.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii foto
Do miski wbijamy jajka, mieszamy rózgą, przyprawiamy papryką ostrą, kurkumą oraz curry.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii foto
Dodajemy posiekaną cebulę, odsączoną cukinię, startą mozzarellę, starty parmezan oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przyprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą 2 łyżek formujemy placki w kształcie wrzecion i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (po ok. 2 minuty z każdej strony). Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ściereczce.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 32: Placki z tartej cukinii foto

Przed podaniem wkładamy placki do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 2-3 minuty, żeby były ciepłe. 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Mniam 17.03.2015 23:43
Też takie lubię, są pycha!
bietka 17.03.2015 15:38
czasami robię podobne placuszki, sa naprawdę pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat