Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chiński rosół na pieczonych skrzydełkach kaczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 kg skrzydełek
grzyby mun lub pieczarki 150 g
imbir starty 1 łyżka
sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty 1 szkl
anyż gwiazdki 2 szt
laska cynamonu 1
Goździki całe Prymat 4 szt
sos sojowy ciemny 3 łyżki
miód płynny 2 łyżki
ząbek czosnku 1
chili w płatkach 1/2 łyżeczki
woda
sól
makaron ryżowy

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2016/02/chinski-roso-na-pieczonych-skrzydekach.html

Przepis i sposób przygotowania na: Chiński rosół na pieczonych skrzydełkach kaczki

1. Skrzydełka z kaczki oczyszczamy, oprószamy obficie solą, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 170*C przy funkcji termoobiegu. Po tym czasie zlewamy wytopiony tłuszcz, kaczuszkę nacieramy drobno startym imbirem i zalewamy sokiem pomarańczowym, pieczemy kolejną godzinę pod przykryciem. Po kolejnej godzinie kaczkę polewamy płynnym miodem i bez przykrycia pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy pod zimną bieżącą wodą i kroimy w plasterki, dorzucamy do kaczki i pieczemy ostatnie już pół godziny. W czasie ostatnich 30 minut pieczenia skrzydełka obracamy i polewamy powstałym sosem. Uważamy, aby się nie przypaliły.

2. Upieczone skrzydełka przekładamy do garnka, zalewamy wodą do ich przykrycia (ok 3 - 4 l wody), wlewamy sos sojowy, wrzucamy pieczarki, anyż, cynamon, rozgnieciony nożem ząbek czosnku (razem ze skórką) i anyż.Gotujemy ok 40 minut, a następnie odcedzamy. Do zupy wlewamy sos powstały przy pieczeniu kaczuszki (nie tłuszcz wytopiony podczas 1 pieczenia, tylko sos miodowo - imbirowy), przyprawiamy solą i dorzucamy mięso z kaczych skrzydełek.

3. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 19.02.2016 10:13
wygląda bardzo smacznie
Stenka 18.02.2016 17:39
lubię taki rosołek
sliwka 18.02.2016 14:41
Przepyszna zupka;))
anka1988 18.02.2016 14:20
ciekawy rosołek
kd045 18.02.2016 12:04
super przepis
Futka 18.02.2016 12:02
Wspaniały i aromatyczny rosołek :)
norweska20 18.02.2016 11:21
zapowiada się smacznie :)
W poszukiwaniu inspiracji 18.02.2016 10:10
Bardzo ciekawy ten rosół. Uwielbiam eksperymenty, więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
Renata9 18.02.2016 09:30
Smaczna zupka :-)
Motorek 18.02.2016 09:25
pyszny rosołek
Ola1984 18.02.2016 08:59
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak