Zupa won ton wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Chińska zupa won ton - zobaczcie, jak ją zrobić! A jeśli lubicie kuchnię azjatycką, sprawdźcie przepis na wietnamską zupę rybną

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • wywar z kurczaka

    800 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir starty

    10 gramów
  • chili

    1 sztuka
  • Goździki całe Prymat

    6 sztuk
  • olej sezamowy

    2 łyżeczki
  • ocet ryżowy

    30 mililitrów
  • sos sojowy

    50 mililitrów

Won ton:

  • krewetki

    200 gramów
  • mielona wieprzowina

    200 gramów
  • imbir starty

    5 gramów
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • ocet ryżowy

    20 mililitrów
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • ciasto na won tony

    1 opakowanie

Dodatki:

  • zielona cebulka

  • sałata rzymska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krewetki siekamy, po czym łączymy wraz z mięsem wieprzowym oraz resztą składników na won tony. Bulion doprawiamy czosnkiem, chili,  imbirem, goździkami, olejem z prażonego sezamu, octem ryżowym oraz sosem sojowym i gotujemy ok. 7-8 minut.

Gotowym farszem nadziewamy ciasto na wontony i sklejamy je w sposób pokazany na filmie.

Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.

Ugotowane won tony przekładamy do miski, zalewamy bulionem, dodajemy zieloną cebulkę oraz kapustę rzymską. 

A jeśli lubicie kuchnię azjatycką, sprawdźcie przepis na wietnamską zupę rybną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat