Przepis i sposób przygotowania na: Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim
- smażone szparagi z sosem holenderskim
- szparagi z szynką parmeńską
- przepis na szparagi
Przepisów na dania ze szparagami jest bardzo dużo. Większość z ich uwzględnia zaledwie kilka składników, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Jedno jest pewne - niewielka ilość składników gwarantuje wspaniały smak dania!
Przygotowanie sosu holenderskiego:
Masło rozpuszczamy. Żółtka ubijamy na parze z cytryną, aż będą puszyste. Powoli do żółtek dodajemy masło, łyżka po łyżce, ciągle mieszając. Gotowy sos powinien być kremowy. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie smażonych szparagów:
Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi i smażymy ok. 7 minut. Pod koniec smażenia posypujemy szparagi solą i pieprzem. Szparagi zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy szparami przesmażamy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki – dosłownie kilka sekund. Na koniec na rozgrzanym maśle przesmażamy bułkę tartą.
Ta talerzach układamy szparagi. Z plasterków szynki robimy różyczki i układamy je na szparagach. Wszystko posypujemy plasterkami rzodkiewki, bułką tarkę i posiekanym szczypiorkiem. Polewamy sosem holenderskim.