Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade

Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por (biała część)

    4-5 szt.
  • cebula

    3 szt. (pokrojone w kostkę)
  • masło

    4 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • serek topiony

    250 g
  • śmietana kremówka

    1 szklanka (gęsta)
  • żółty ser starty

    6 łyżek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • bagietka

    8 kromek
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz biały mielony Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    (do smaku)
  • szczypiorek

    (do dekoracji)
  • pasta

    (tapenade)
  • oliwki czarne

    150 g
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • anchois

    1 filet
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    1/4 szklanki
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto
Tapenade: oliwki zmiksować z kaparami, anchois i czosnkiem. Doprawić pieprzem i powoli mieszając wlewać sok z cytryny i oliwę.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto
Tak przygotowane podawać na grzankach z bagietki.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto
W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i usmażyć na maśle z cebulą, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 8. Krem z porów z grzankami z tapenade foto
Po kilku minutach pory zalać gorącym rosołem. Zupę gotować pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać serek topiony i wymieszać. Gdy serek się całkowicie rozpuści, zupę zmiksować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem krem z porów posypać tartym serem i słodką papryką. Podawać z grzankami z tapenade z czarnych oliwek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat