Co na obiad: Szparagi w sosie holenderskim z młodymi ziemniaczkami i jajkiem w koszulce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zastanawiasz się, jakie danie przygotować z sezonowych szparagów? Sięgnij po klasyczny przepis na szparagi w sosie holenderskim z dodatkiem młodych ziemniaczków i jajka w koszulce. Pyszny i pożywny obiad masz jak w banku! Jeżeli w lodówce zalega fasolka szparagowa - sięgnij po przepis na fasolkę szparagową z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos holenderski:

  • masło

    150 g
  • żółtka

    2 sztuki
  • ocet winny

    15 ml
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

Szparagi:

  • szparagi

    14 sztuk
  • woda

    do gotowania
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • ocet winny

    15 ml
  • masło

    10 g
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z 1/4 cytryny

  • listki mięty

    5 sztuk

Ziemniaki:

  • ziemniaki młode

    podgotowane 6 sztuk
  • olej

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • świeża natka pietruszki

Jajka w koszulce:

  • woda

    do gotowania
  • ocet spirytusowy

    60 ml
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • jajka

    4 sztuki

Dodatki:

  • parmezan

  • skórka z cytryny

  • prażone orzechy nerkowca

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:


Masło rozpuszczamy, w kąpieli wodnej ubijamy żółtka z octem, tak by podwoiły swoją objętość.
Następnie do ubitych żółtek powoli dolewamy rozpuszczone masło, które dokładnie energicznym ruchem wklepujemy do żółtek, tak jak jest to pokazane na filmie.
Kiedy całe masło połączy się z żółtkami sos ubijamy jeszcze ok. 20 sekund w kąpieli wodnej, po czym ściągamy go i doprawiamy solą, ewentualnie octem.

Szparagom odkrawamy zaschniętą końcówkę, wrzątek solimy, dodajemy sodę oczyszczoną oraz ocet, szparagi wrzucamy do wody którą ściągamy z ognia i trzymamy je tak ok. 3-4 minuty.
W międzyczasie ziemniaki przekrawamy na pół i smażymy na rozgrzanym oleju aż będą złociste (ok. 5 minut).

Następnie przechodzimy do przygotowania jajek w koszulkach, do wrzątku wlewamy ocet, lekko solimy, jajko wbijamy do miseczki, wodę w garnku lekko mieszamy tworząc mały wir, po czym delikatnie przekładamy jajko do środka i pomagając sobie łyżką owijamy białko wokół żółtka, jajka gotujemy ok 3-4 minuty.


Gotowe ziemniaki solimy, pieprzymy i przekładamy do miseczki, na tej samej patelni rozpuszczamy masło, przekładamy szparagi wraz z odrobiną wody, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny i smażymy ok 1 minutę.

Po tym czasie do szparagów drzemy liście mięty i danie możemy wykładać. Na talerz przekładamy ziemniaki które posypujemy pietruszką, następnie wykładamy szparagi, trzemy parmezan, skórkę z cytryny, orzeszki nerkowca które zarówno trzemy jak i kruszymy, całość polewamy sosem holenderskim, następnie danie posypujemy papryka wędzoną,
a na samą górę dajemy jajka w koszulkach które również polewamy sosem holenderskim. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat