Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Szparagi w sosie holenderskim z młodymi ziemniaczkami i jajkiem w koszulce

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zastanawiasz się, jakie danie przygotować z sezonowych szparagów? Sięgnij po klasyczny przepis na szparagi w sosie holenderskim z dodatkiem młodych ziemniaczków i jajka w koszulce. Pyszny i pożywny obiad masz jak w banku! Jeżeli w lodówce zalega fasolka szparagowa - sięgnij po przepis na fasolkę szparagową z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.

 

Składniki:

Sos holenderski:

masło 150 g
żółtko jajek 2 sztuki
ocet winny 15 ml
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Szparagi:

szparagi 14 sztuk
woda do gotowania
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana Prymat w młynku
ocet winny 15 ml
masło 10 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z 1/4 cytryny
listki mięty 5 sztuk

Ziemniaki:

ziemniaki młode podgotowane 6 sztuk
olej
Sól morska jodowana Prymat w młynku
świeża natka pietruszki

Jajka w koszulce:

woda do gotowania
ocet spirytusowy 60 ml
Sól morska jodowana Prymat w młynku
jajko 4 sztuki

Dodatki:

parmezan
skórka z cytryny
prażone orzechy nerkowca
Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Szparagi w sosie holenderskim z młodymi ziemniaczkami i jajkiem w koszulce

Przygotowanie:


Masło rozpuszczamy, w kąpieli wodnej ubijamy żółtka z octem, tak by podwoiły swoją objętość.
Następnie do ubitych żółtek powoli dolewamy rozpuszczone masło, które dokładnie energicznym ruchem wklepujemy do żółtek, tak jak jest to pokazane na filmie.
Kiedy całe masło połączy się z żółtkami sos ubijamy jeszcze ok. 20 sekund w kąpieli wodnej, po czym ściągamy go i doprawiamy solą, ewentualnie octem.

Szparagom odkrawamy zaschniętą końcówkę, wrzątek solimy, dodajemy sodę oczyszczoną oraz ocet, szparagi wrzucamy do wody którą ściągamy z ognia i trzymamy je tak ok. 3-4 minuty.
W międzyczasie ziemniaki przekrawamy na pół i smażymy na rozgrzanym oleju aż będą złociste (ok. 5 minut).

Następnie przechodzimy do przygotowania jajek w koszulkach, do wrzątku wlewamy ocet, lekko solimy, jajko wbijamy do miseczki, wodę w garnku lekko mieszamy tworząc mały wir, po czym delikatnie przekładamy jajko do środka i pomagając sobie łyżką owijamy białko wokół żółtka, jajka gotujemy ok 3-4 minuty.


Gotowe ziemniaki solimy, pieprzymy i przekładamy do miseczki, na tej samej patelni rozpuszczamy masło, przekładamy szparagi wraz z odrobiną wody, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny i smażymy ok 1 minutę.

Po tym czasie do szparagów drzemy liście mięty i danie możemy wykładać. Na talerz przekładamy ziemniaki które posypujemy pietruszką, następnie wykładamy szparagi, trzemy parmezan, skórkę z cytryny, orzeszki nerkowca które zarówno trzemy jak i kruszymy, całość polewamy sosem holenderskim, następnie danie posypujemy papryka wędzoną,
a na samą górę dajemy jajka w koszulkach które również polewamy sosem holenderskim. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak