Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk zabielany z ziemniaczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zupę

zakwas buraczany 0,5 litra
woda 2 litry
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
por 1 kawałeczek
seler 1 nieduży kawałeczek
kostka rosołowa 1 sztuka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1,5 łyżeczki
ocet 2 łyżki
mleko 2% 1/2 szklanki
sól i pieprz do smaku
barszcz czerwony 3 łyżki

Dodatkowo

ziemniaki 1/2 kg
woda 1 litr
sól 1/2 łyżeczki
koperek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk zabielany z ziemniaczkami

Kroki postępowania

1
Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, obrać i pokroić na mniejsze porcję. Cebulę i pora obrać z pierszej warstwy. Umyć. Do garnka wlać podaną ilość wody i dodać tak przygotowane warzywa.Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć wszytskie warzywa z powstałego wywaru.
Krok 1 - Barszczyk zabielany z ziemniaczkami  foto
2
Do niewielkiego garnka wlać zimną wodę. Osolić. Ziemniaki obrać umyć, pokroić na ćwiartki . Przełożyć do wody. Gotować do miękkości 30 minut. Po tym czasie odcedzić.
Przełożyć do miseczek i zalać barszczem.
3
Po tym czasie do barszczu dodać barszcz czerwony w proszku .Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Barszczyk zabielany z ziemniaczkami  foto
4
Dodać kostkę rosołową oraz przyprawę uniwersalną.
Całość doprawić pieprzem i solą do smaku.
Krok 4 - Barszczyk zabielany z ziemniaczkami  foto
5
Następnie dodać ocet i wymieszać.
Krok 5 - Barszczyk zabielany z ziemniaczkami  foto
6
Na koniec dodać mleko.Dobrze podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 6 - Barszczyk zabielany z ziemniaczkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak