Przepis i sposób przygotowania na: Pączki luksusowe z pomarańczowym lukrem
Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw, drożdże powinny się spienić. Resztę mąki przesiej i dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiaj mikserem. Na koniec dodaj masło. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, można dosypać trochę mąki, by uformować je w kulę. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
2. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm grubości. Szklaneczką o śr. 6-7 cm wykrawaj kółka, odkładaj na blaszkę. Część kółek nadziałam dżemem i uformowałam kulki. Zostawiamy pączki do ponownego wyrośnięcia, tak na 20 minut.
3. W szerokim rondlu rozgrzej olej, oleju tyle by pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna garnka. W tym przypadku dobrze się sprawdza termometr cukierniczy bo optymalna temperatura to 175 st. C. Ja nie mam termometru, więc zmniejszałam i zwiększałam ogień, przez co niektóre pączki są jasniejsze a inne trochę ciemniejsze (szybciej się smażyły). Wszystkie były w środku dobrze usmażone. Pączki wykładaj na ręcnik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Cukier puder utrzyj z 1-2 łyżkami soku pomarańczowego, dodaj otartą skórkę z 1/2 pomarańczy i udekoruj ostudzone pączki.