Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37

5.0
(117)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna
215 g
drożdże świeże
15 g
mleko ciepłe
5 łyżek
maślanka
200 ml
serek śmietankowy
200 ml
jajko
1 szt.
cytryna
1 szt.
pomarańcza
2 szt.
masło
1 łyżeczka
olej do smażenia
200 ml
cukier puder
3 łyżeczki
mięta liście
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy czubatą łyżkę mąki, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, pokruszone drożdże i pięć łyżek ciepłego mleka. Czekamy 3−4 minuty, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę i wlewamy maślankę.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37 foto
2
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek śmietankowy, jajko, cynamon i startą skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia wszystkich składników, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37 foto
3
Obieramy pomarańcze (pozbywamy się także białych włókien) i kroimy je w plastry o grubości około 1 cm.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37 foto
4
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła i smażymy pomarańcze. Następnie posypujemy je cukrem pudrem i doprawiamy pieprzem cayenne. Gdy pomarańcze będą rumiane, zdejmujemy je z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37 foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej i z wyrośniętego ciasta smażymy racuchy. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37 foto
6
Na talerze wykładamy usmażone pomarańcze wraz z syropem z patelni, na to układamy racuchy. Gotowe danie dekorujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII: Maślankowe racuchy, odc. 37 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.05.2018 00:50
Racuchy warte pokuszenia.Pychotka;)
bietka 07.05.2018 20:49
Mniam pyszne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak