Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z suszonych grzybów

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 15 dag
cebula 3 sztuki
kajzerka 3 sztuki
pietruszka zielona 2 łyżki
koperek 2 łyżki
orzechy laskowe 3 łyżki
masło 10 dag
jaja 5 sztuk
śmietana kwaśna 1 szklanka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z suszonych grzybów

Grzyby zalać niewielką ilością przegotowanej wody, zostawić na noc a następnego dnia ugotować. Miękkie wyjąć a w wywarze namoczyć czerstwe kajzerki bez skórki. W rondlu stopić masło, przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte bułki i chwilę smażyć mieszając. Przełożyć do dużej salaterki, dodać orzechy ( 2 łyżki ), koperek, zieloną pietruszkę, sól, pieprz, żółtka i śmietanę. Dokładnie wyrobić masę, delikatnie ale starannie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Przełożyć do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i posypanej posiekanymi orzechami. Szczelnie zamknąć lub przykryć folią aluminiową.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zarówno na gorąco jak i na zimno smakuje wybornie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak