Przepis i sposób przygotowania na: Krem szpinakowo - śmietanowy z kopytkami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchewki, pietruszkę oraz seler) i gotujemy do miękkości.
KROK 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko do momentu odparowania wody. Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy wszystko razem około 2 minut.
KROK 3. Zawartość garnka przelewamy do miksera wolnostojącego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sosem sojowym, ponownie miksujemy i zagotowujemy.
KROK 4. Gotowy krem podajemy z zarumienionymi na maśle kopytkami i świeżą zieleniną. Smakosze sera mogą zastąpić kopytka kawałkami włoskiego sera gorgonzola lub grecką fetą.
Życzę smacznego! :)