Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym

5.0
(32)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jarskie danie nie musi być wcale mniej atrakcyjne niż to z dodatkiem mięsa. Jeśli nie macie czasu na czasochłonne przygotowywanie pysznego i pełnowartościowego obiadu, sięgnijcie po proste danie. Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym to prawdziwie polskie danie, w którym wykorzystacie dwa sezonowe warzywa - młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Jeśli macie ochotę na szparagi w sosie holenderskim - koniecznie sprawdźcie ten przepis. Smacznego!

Składniki:

Pesto:

blanszowany szpinak 100 g
oliwa extra virgin 125 ml
ząbek czosnku 1
natka pietruszki pęczek
liść mięty 10
bazylia świeża 15
sok z cytryny 1/8
parmezan 30 g
prażone orzechy nerkowca 25 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/5

Ziemniaki z pesto:

młode ziemniaki 7 podgotowanych
masło 40 g
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
pesto 3-4 łyżki

Fasolka:

woda do gotowania
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana Prymat w młynku
żółta fasolka szparagowa 60 g
zielona fasolka szparagowa 60 g
cebula biała 1/2 sztuki
masło 15 g
ocet jabłkowy 15 ml
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
parmezan 10 g

Jajka sadzone:

olej
jajko 2 sztuki
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym

Przygotowanie:

Składniki na pesto przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera mielimy wszystko na jednolitą masę (pesto powinno mieć konsystencję jogurtu).

Następnie podgotowane ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok 10 minut,

aż nabiorą złotego koloru.

Wrzątek solimy i dodajemy sodę, fasolce odkrawamy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 4 minut bez przykrycia.

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę oraz ok 50 ml wody w której gotuje się fasolka, całość doprawiamy solą i dusimy ok 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy, ziele angielskie i przekładamy ugotowana fasolkę którą zostawiamy na małym ogniu.

Na patelnię wlewamy olej i wbijamy jajka, które smażymy ok 3 minuty, co jakiś czas bastując olejem, tak jak jest to pokazane na filmie.

Upieczone ziemniaki obtaczamy w pesto a do fasolki ścieramy parmezan, po czym danie wykładamy. Na talerz wykładamy ziemniaki, obok rozkładamy fasolkę, następnie na danie kładziemy

posolone jajka sadzone a całość polewamy resztą sosu z fasolki. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak