Co na obiad: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jarskie danie nie musi być wcale mniej atrakcyjne niż to z dodatkiem mięsa. Jeśli nie macie czasu na czasochłonne przygotowywanie pysznego i pełnowartościowego obiadu, sięgnijcie po proste danie. Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym to prawdziwie polskie danie, w którym wykorzystacie dwa sezonowe warzywa - młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Jeśli macie ochotę na szparagi w sosie holenderskim - koniecznie sprawdźcie ten przepis. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto:

  • blanszowany szpinak

    100 g
  • oliwa extra virgin

    125 ml
  • ząbek czosnku

    1
  • natka pietruszki

    pęczek
  • liść mięty

    10
  • świeże listki bazylii

    15
  • sok z cytryny

    1/8
  • parmezan

    30 g
  • prażone orzechy nerkowca

    25 g
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/5

Ziemniaki z pesto:

  • młode ziemniaki

    7 podgotowanych
  • masło

    40 g
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • pesto

    3-4 łyżki

Fasolka:

  • woda

    do gotowania
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • żółta fasolka szparagowa

    60 g
  • zielona fasolka szparagowa

    60 g
  • biała cebula

    1/2 sztuki
  • masło

    15 g
  • ocet jabłkowy

    15 ml
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • parmezan

    10 g

Jajka sadzone:

  • olej

  • jajka

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Składniki na pesto przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera mielimy wszystko na jednolitą masę (pesto powinno mieć konsystencję jogurtu).

Następnie podgotowane ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok 10 minut,

aż nabiorą złotego koloru.

Wrzątek solimy i dodajemy sodę, fasolce odkrawamy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 4 minut bez przykrycia.

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę oraz ok 50 ml wody w której gotuje się fasolka, całość doprawiamy solą i dusimy ok 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy, ziele angielskie i przekładamy ugotowana fasolkę którą zostawiamy na małym ogniu.

Na patelnię wlewamy olej i wbijamy jajka, które smażymy ok 3 minuty, co jakiś czas bastując olejem, tak jak jest to pokazane na filmie.

Upieczone ziemniaki obtaczamy w pesto a do fasolki ścieramy parmezan, po czym danie wykładamy. Na talerz wykładamy ziemniaki, obok rozkładamy fasolkę, następnie na danie kładziemy

posolone jajka sadzone a całość polewamy resztą sosu z fasolki. Smacznego!

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat