Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pesto:
-
blanszowany szpinak
100 g -
oliwa extra virgin
125 ml -
ząbek czosnku
1 -
natka pietruszki
pęczek -
liść mięty
10 -
bazylia świeża
15 -
sok z cytryny
1/8 -
parmezan
30 g -
prażone orzechy nerkowca
25 g -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/5
Ziemniaki z pesto:
-
młode ziemniaki
7 podgotowanych -
masło
40 g -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
pesto
3-4 łyżki
Fasolka:
-
woda
do gotowania -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
żółta fasolka szparagowa
60 g -
zielona fasolka szparagowa
60 g -
cebula biała
1/2 sztuki -
masło
15 g -
ocet jabłkowy
15 ml -
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
parmezan
10 g
Jajka sadzone:
-
olej
-
jajko
2 sztuki -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym
Przygotowanie:
Składniki na pesto przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera mielimy wszystko na jednolitą masę (pesto powinno mieć konsystencję jogurtu).
Następnie podgotowane ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok 10 minut,
aż nabiorą złotego koloru.
Wrzątek solimy i dodajemy sodę, fasolce odkrawamy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 4 minut bez przykrycia.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę oraz ok 50 ml wody w której gotuje się fasolka, całość doprawiamy solą i dusimy ok 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy, ziele angielskie i przekładamy ugotowana fasolkę którą zostawiamy na małym ogniu.
Na patelnię wlewamy olej i wbijamy jajka, które smażymy ok 3 minuty, co jakiś czas bastując olejem, tak jak jest to pokazane na filmie.
Upieczone ziemniaki obtaczamy w pesto a do fasolki ścieramy parmezan, po czym danie wykładamy. Na talerz wykładamy ziemniaki, obok rozkładamy fasolkę, następnie na danie kładziemy
posolone jajka sadzone a całość polewamy resztą sosu z fasolki. Smacznego!
Komentarze (0)