Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Co na obiad: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym

5.0
(32)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Jarskie danie nie musi być wcale mniej atrakcyjne niż to z dodatkiem mięsa. Jeśli nie macie czasu na czasochłonne przygotowywanie pysznego i pełnowartościowego obiadu, sięgnijcie po proste danie. Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym to prawdziwie polskie danie, w którym wykorzystacie dwa sezonowe warzywa - młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Jeśli macie ochotę na szparagi w sosie holenderskim - koniecznie sprawdźcie ten przepis. Smacznego!

Składniki:

Pesto:

blanszowany szpinak
100 g
oliwa extra virgin
125 ml
ząbek czosnku
1
natka pietruszki
pęczek
liść mięty
10
bazylia świeża
15
sok z cytryny
1/8
parmezan
30 g
prażone orzechy nerkowca
25 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/5
Sklep Prymat

Ziemniaki z pesto:

młode ziemniaki
7 podgotowanych
masło
40 g
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
pesto
3-4 łyżki

Fasolka:

woda
do gotowania
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
żółta fasolka szparagowa
60 g
zielona fasolka szparagowa
60 g
cebula biała
1/2 sztuki
masło
15 g
ocet jabłkowy
15 ml
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki
parmezan
10 g

Jajka sadzone:

olej
jajko
2 sztuki
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym

Przygotowanie:

Składniki na pesto przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera mielimy wszystko na jednolitą masę (pesto powinno mieć konsystencję jogurtu).

Następnie podgotowane ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok 10 minut,

aż nabiorą złotego koloru.

Wrzątek solimy i dodajemy sodę, fasolce odkrawamy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 4 minut bez przykrycia.

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę oraz ok 50 ml wody w której gotuje się fasolka, całość doprawiamy solą i dusimy ok 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy, ziele angielskie i przekładamy ugotowana fasolkę którą zostawiamy na małym ogniu.

Na patelnię wlewamy olej i wbijamy jajka, które smażymy ok 3 minuty, co jakiś czas bastując olejem, tak jak jest to pokazane na filmie.

Upieczone ziemniaki obtaczamy w pesto a do fasolki ścieramy parmezan, po czym danie wykładamy. Na talerz wykładamy ziemniaki, obok rozkładamy fasolkę, następnie na danie kładziemy

posolone jajka sadzone a całość polewamy resztą sosu z fasolki. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak