Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym
Przygotowanie:
Składniki na pesto przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera mielimy wszystko na jednolitą masę (pesto powinno mieć konsystencję jogurtu).
Następnie podgotowane ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok 10 minut,
aż nabiorą złotego koloru.
Wrzątek solimy i dodajemy sodę, fasolce odkrawamy zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 4 minut bez przykrycia.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę oraz ok 50 ml wody w której gotuje się fasolka, całość doprawiamy solą i dusimy ok 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy, ziele angielskie i przekładamy ugotowana fasolkę którą zostawiamy na małym ogniu.
Na patelnię wlewamy olej i wbijamy jajka, które smażymy ok 3 minuty, co jakiś czas bastując olejem, tak jak jest to pokazane na filmie.
Upieczone ziemniaki obtaczamy w pesto a do fasolki ścieramy parmezan, po czym danie wykładamy. Na talerz wykładamy ziemniaki, obok rozkładamy fasolkę, następnie na danie kładziemy
posolone jajka sadzone a całość polewamy resztą sosu z fasolki. Smacznego!